REVIEW: Goedkope acculader / -trainer
12 oktober 2016
op
op

Hoewel Elektor’s zelfbouwprojecten voor acculaders niet alleen groot in aantal, maar ook beroemd en soms heel grappig zijn geweest, is dat nog geen reden om producten die voor erg weinig geld in de winkels te koop zijn naast ons te laten liggen. Het is zelfs mogelijk dat alles wat u in de afgelopen jaren over acculaders hebt gelezen (die waar u nooit tijd voor had om ze te bouwen) heeft geresulteerd in een flink gebrek aan vertrouwen in die spotgoedkope producten uit winkels in automaterialen, op het web en op de markt. Ervaren elektronica-ingenieurs die alleen maar voor het allerbeste gaan hoor je vaak zeggen: “Het bestaat niet dat dit voor zo’n prijs kan werken”, terwijl anderen het product wel kopen en merken dat er weinig mis mee is.
Ik heb twee motorfietsen, een 650cc Honda Nighthawk uit 1985 en een 250cc Sparta ILO Twin tweetakt uit 1956. Deze laatste is zeldzaam en vijf keer zoveel waard als de Japanse motor die mijn zomerse woon-werk-vervoermiddel is. De motoren hebben een totaal verschillend rijgedrag maar delen dezelfde vervelende accuproblemen, in het bijzonder wat betreft het laden ervan. De Honda heeft een 12V/14Ah-loodaccu die flink op z’n donder krijgt van het motor-laadsysteem als je hier al over een systeem kunt spreken – zoals ontladen van de accu met 10 A bij een toerental van minder dan 2000 omw/min zonder dat er een mogelijkheid is om de 75W-verlichting uit te schakelen! De 6V-dynamo (!) met bijbehorend laadsysteem op de Sparta is zo zwak en slecht geregeld dat de 6Ah-accu al bijna ontlaadt als je met de 45W-koplamp aan rijdt. Als ik daarbij ook nog op de rem trap dan gaat er een 10W-lamp aan en ben ik zo een volle ampère in het rood. De 6V-gelijkspanningsclaxon op de Twin heeft een fantastisch effect op het publiek, maar als je hem teveel gebruikt haal je je huis niet meer...

Read full article
Hide full article
Discussie (22 opmerking(en))
twan van gestel 8 jaar geleden
TheEditor 7 jaar geleden
R.C. van Hall 8 jaar geleden
TheEditor 7 jaar geleden
Peter Hulscher 8 jaar geleden
TheEditor 7 jaar geleden
Jan
hans van Engelen 7 jaar geleden
TheEditor 7 jaar geleden
Theo Slotboom 7 jaar geleden
ik gebruik deze accu voor de mover van mijn caravan.
en moet ik hem dan de hele zomer en winter aan de lader laten staan.
gr. Theo
TheEditor 7 jaar geleden
Theo Slotboom 7 jaar geleden
nog even een vraag als ik de mover gebruikt heb ,kan deze lader hem dan weer vol laden.
gr. Theo
TheEditor 7 jaar geleden
Theo Slotboom 7 jaar geleden
Theo
Gilbert Hersschens 6 jaar geleden
Ab El Haddioui 5 jaar geleden
plukkie3 4 jaar geleden
Ik heb gisteren bij Action ook deze druppellader aangeschaft. Ik had in eerste instantie exact hetzelfde probleem als jij (kortsluiting wordt gedetecteerd, rode 'Charging' lampje gaat niet aan na aansluiten). Een andere druppellader (Porsche OEM) deed ook niets.
Het feit dat de druppelladers het niet deden bleek te liggen aan het feit dat de accu te ver was ontladen (tot ver onder de 12V DC in mijn geval). Deze diepontlading kwam op zijn beurt door het feit dat de auto flink lange tijd niet is gebruikt, en zelfs het klokje/autoradio/auto-alarm voor leegtrekken heeft gezorgd.
Hoe dan ook: De druppelladers detecteren dan niet de juiste spanning en het laadcircuit treedt dan uit veiligheidsoverwegingen niet in werking. Zichtbare en merkbare gevolg: Rode 'charging' lampje gaat niet branden en nog altijd een lege accu, ook na 1 dag "opladen". Oorzaak: er vloeit geen energie de accu in vanuit de druppellader.
Ik heb het als volgt opgelost:
1. De accu (in mijn geval een spiksplinternieuwe zeer hoogwaardige 12V S5010 85Ah Bosch uit 3/2020) uit de auto gehaald (of op zijn minst de accuklemmen loshalen, in ieder geval de positieve klem, zodat alle verbruikers zijn losgekoppeld)
2. Een andere (2e) auto gestart, stationair laten lopen, en startkabels gebruikt om de polen van de accu in de 2e auto te verbinden met die van de volledig lege accu.
3. Een minuut of 20 a 30 laten staan zo (2e auto stationair laten draaien). Via deze weg vloeit er wel weer energie in de lege accu.
4. Daarna de startkabels losgekoppeld en de spanning gemeten. Deze was nu weer 12V DC.
5. Vervolgens de druppellader weer aangesloten. Na enkele seconden sprong vervolgens het 'Charging' rode lampje aan, en zo heb ik de accu nu laten staan voor minimaal 24 uur.
Volgende stap:
Nu maar hopen dat de accu niet door de diepontlading beschadigd is geraakt. Dat zullen we zien zodra ik de accu weer terugplaats in de auto en hem weer ga gebruiken. Ik ga tevens nog even op zoek naar een mogelijke lekstroom in deze auto om te onderzoeken of ik die kan terugdringen zodat de accu ook op langere termijn (ook bij stilstand van de auto) het beter volhoudt. Alternatief is natuurlijk door de auto te stallen en de druppellader aangesloten te houden om de accu te conditioneren.
Gr,
Maarten
RuudH 5 jaar geleden
Kunt u hier wat meer over vertellen?
TheEditor 5 jaar geleden
30.000 uF elco rustig opladen tot 2 x de batterijspannning. Daarna met de juiste polariteit (+ aan +, - aan -) de batterijpolen aantikken zodat de elco ontlaadt met een stroomstoot.
Opladen tot 3 x de batterijspanning en hetzelfde doen. Enige cycli kunnen nodig zijn.
Dit proces _kan_ kortgesloten cellen vrijmaken door wegslaan van sulfaatophoping. Geen garantie, eigen risiko. De batterij bereikt nooit meer de niminale capaciteit maar kan vaak nog even mee.
145DL 5 jaar geleden
Nogal een prijsverschil E 12,95 tegen de Ctek van E 60 - E 80.
Was dus benieuwd naar de kwaliteit. Wat blijkt: geen enkel verschil, doet wat het doen moet, geeft ‘ laden’ , ‘ vol’ en ‘fout’ aan .
Hangt permanent aan onze Volvo 145DL uit 1973.
Al met al een aanrader!!
Was blij met de van te voren gelezen resentie op jullie site.
M.P.W. van de Kraats 5 jaar geleden
1- Zijn de laadspanningen aan de accu ook gemeten ?
1a- Wat was de maximale laadspanning ?? (zou max 14,4V moeten zijn voor een lood-zuur accu om uitgassen te voorkomen)
1b- Wat was de gehanteerde spanning voor een volle accu ?? De spanning die er continu op staat als je deze lader gebruikt als druppellader voor het overwinteren. (13,6V is daar een goede waarde)
2- Aangezien hier vooral het overwinteren het hoofdzakelijke gebruik van deze lader zal zijn:
is ook getest hoe de lader zich houd bij het tijdelijk wegvallen van de netspanning terwijl de lader aan de accu zit ?
(Ik heb ervaringen met een microprocessor lader dat die af en toe niet goed terug komt, en zelfs daardoor in een modus terecht komt waarin hij de accu plat trekt en zich niet meer uit zichzelf hersteld.....
3- Verdraagt deze lader ook een desulfator als deze gelijktijdig aangesloten is op de accu ??
M.P.W. van de Kraats 4 jaar geleden
Er wordt ook een comfort snoertje bijgeleverd.
(snoertje met twee oogjes om permanent aan de accu te bevestigen.)
Helaas is de steker aan dit snoertje een beetje ongelukkig uitgevallen.
Deze steker heeft twee male contacten die beide enigsinds buiten de behuizing uit steken. (Zoals eerder ook reeds opgemerkt door Gilbert)
Deze contacten zijn dus rechtstreeks aan de accu verbonden.
Als de steker tegen metaal aan ligt kan je makkelijk een stevige kortsluiting krijgen.
Sterk aan te raden een dopje te zoeken wat je over deze steker kunt steken.
Zonder dopje ronduit gevaarlijk om te gebruiken.
Trouwens:
Betreft de filosofie van de stekers, heeft men hier een steekje laten vallen (zoals meer fabrikanten, waaronder zelfs ook CTEK)
Normaal gesproken ga je er van uit dat je een female contakt gebruikt aan de voedings kant, en male contacten aan de verbruiker kant.
Echter, in dit geval staat er aan de verbruiker kant (accu) wel konstant spanning (hopen we) met potentie voor stevige stromen.
De lader si bovendien beveiligt tegen kortsluiting.
Bovendien schrijven veel fabrikanten voor eerst de accu aan te sluiten, daar na de lader, waarbij de accu zijde dus eerst en laatst spanning voert. (bij deze lader schrijft men oevrigens voor eerst de lader aan te zetten ........)
In dit geval zou dus de verbruiker dus eigenlijk de female contacten moeten hebben, en de voeding de male contacten.
Daarbij is tevens een ander probleem verholpen, namelijk dat de female contacten het kwetsbaarste zijn voor slijtage, in de vorm van verlies van klemkracht.
De steker aan de lader zijde is niet zo eenvoudig te vervangen als die aan de zijde van de accu.
Dit zeker bij de kwaliteit kontacten die gebruikelijk zijn bij accu laders, waarbij gezegt ik bij deze lader toch weer aangenaam verrast was, gezien de contacten (aan de kleur te zien) een gold plating lijken te hebben.
Meestal zijn het goedkope vertinde gerold blik contacten.
Groeten,
Mohammed
Johannes Linkels 4 jaar geleden