De inhoud heeft magnetische aantrekkingskracht

De kit bestaat ruwweg uit drie categorieën: actieve modules, sensors, accessoires, …en een aantal prettige verrassingen. 
De BT-module met zijn SLC-pennen.

We beginnen met de 12 platte modules van 4 x 3 cm die eenvoudig stapelbaar zijn zoals LEGO-blokjes waar ze mechanisch ook compatibel mee zijn. Dit is een belangrijk pluspunt voor iedereen die op zoek is naar materiaal met een behoorlijke pedagogische toegevoegde waarde. Iedere module bestaat uit een printplaat van 3 x 2,5 cm waarvan twee zijden zijn voorzien van een plastic uiteinde dat compatibel is met de bekende LEGO-blokjes. Het is klein, maar niet te klein. Het elektrisch contact tussen de modules wordt handig gerealiseerd met drie rijen in U-vorm opgestelde pennen (27 in totaal).  Deze veercontactpennen (pogo-pins of Spring Loaded Connectors, SLC) worden niet zoals je zou verwachten simpelweg in female-tegenhangers op de andere module geschoven, maar worden tegen het vergulde platte vlak van de pennen van de volgende module gedrukt.

 
Close-up van de pogo-pins of SLC's.
En hier komt de derde echt opmerkelijke eigenschap van de mCookies naar voren: de modules worden stevig tegen elkaar aan gehouden door magneten, vier in totaal, die op de vier hoeken van de modules in het plastic zijn verzonken. Dit zorgt voor razendsnelle montage en demontage en een perfect elektrisch contact! 
Alles is zeer goed ontworpen en de kwaliteit van de fabricage en de afwerking is bijna perfect te noemen. De kers op de taart is de polariteit van de magneten. De modules zijn niet voorzien van mechanische beveiliging tegen verkeerd aansluiten en zouden dus op iedere willekeurige wijze met elkaar kunnen worden verbonden, ware het niet dat de polariteit van de krachtige magneten voorkomt dat u een module verkeerd aansluit. Er is echt veel kracht en een aantal malen proberen voor nodig om doelbewust tegen de afstotende kracht van de vier magneten in te gaan. Deze ervaring is moeilijk te beschrijven maar heeft een sterk leereffect dat diegene die het probeert direct zal overtuigen. 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items