Stroom meten
Iedereen weet dat de ampèremeter met LCD of wijzer in zijn originele vorm nutteloos is als datalogger. Terwijl vroeger het verloop van het stroomverbruik over langere tijd werd geplot op rollen papier voor analyse door de professor, hebben we tegenwoordig ADC’s, DAC’s, USB en GUI’s op onze PC’s en smartphones. Een klassieke ampèremeter is dan goed voor continue stroommetingen eventueel tot in de microampères.
 
Afbeelding: Qoitech

Stromen met pulsen, pieken, niet-periodiek gedrag, onregelmatigheden en “verschijnselen die zelden voorkomen’’ zijn het domein van snelle ADC’s, software en dataloggers. Vooral voor IoT-apparaten waar het stroomverbruik de belangrijkste specificatie is, is het essentieel om de levensduur van de batterij in het apparaat te optimaliseren. Er staan dan ook allerlei dingen over “energieverspilling”, “duurzame oplossingen” en andere modieuze “groene” kreten op de doos van de Otii Arc.

Een zwarte doos 
De Otii Arc werkt zowel als voeding voor het te testen IoT-apparaat en ook als stroom- en spanningsmeter met ADC’s en DAC’s. De Arc kan worden gevoed uit de USB van een laptop voor metingen in het veld, maar ook uit een externe 9V-voeding (niet meegeleverd in mijn Demo-kit).
 
De Arc levert een uitgangsspanning van maximaal 5 V. De spanning kan met een schuifregelaar in de software worden ingesteld op elke waarde tussen bijna nul en 5 volt. De stroommetingen worden uitgevoerd met een samplefrequentie van 4 Ksps (kilosamples per seconde) in het bereik van 1 µA - 5 A.


Qoitech wijst er trots op dat hun Otii Arc een stevig apparaat is vanwege de aluminium behuizing. Hij is ook stil (geen ventilator), draagbaar (te voeden uit de USB van een laptop) en gemakkelijk in het gebruik (geen knoppen, alles wordt bestuurd vanuit de Otii PC-app). U bent inderdaad helemaal in stijl als u met uw Arc-box IoT-apparaten gaat Hier zijn de maten en gewichten:
  • Hoogte: 4,8 cm
  • Breedte: 11 cm
  • Lengte: 24,5 cm
  • Gewicht: 480 g





In tegenstelling tot een klassieke ampèremeter hoeft er niet met de hand een meetbereik gekozen te worden: het systeem meet stromen van enkele honderden nanoampères (nA) tot maximaal 5 ampère (A). Alle instellingen voor de metingen worden gedaan in één venster. Dat ziet er zo uit.