Een elektronicus heeft voor zijn homelab een aantal basisinstrumenten nodig om zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Dat begint met een multimeter, maar eigenlijk is een oscilloscoop ook onmisbaar. Daarna volgen een labvoeding, een signaalgenerator enzovoort.

Tegenwoordig bezitten veel USB-scoopjes een ingebouwde signaalgenerator, zodat je meteen twee instrumenten in één kastje hebt voor een schappelijke prijs. Maar die bezitten vaak niet zo veel instelmogelijkheden of zijn omslachtig te bedienen als je complexere golfvormen wilt maken.

Als je wat vaker met verschillende soorten golfvormen werkt, dan is een losse signaalgenerator wel zo fijn. En met de prijzen van de huidige Chinese fabrikanten hoeft zo’n apparaat ook geen vermogen meer te kosten. Vroeger had Chinese meetapparatuur een slechte naam, maar de laatste jaren zijn er verschillende merken zoals Rigol en het in Europa wat minder bekende Siglent, die prima meetinstrumenten leveren voor aantrekkelijke prijzen. Een deze review bespreek ik de Siglent SDG830, een Arbitrary Waveform Generator met een frequentiebereik tot 30 MHz (sinus) en een sample-frequentie van 125 MS/s. De prijs van deze generator ligt op iets meer dan 300 Euro, dat is ook betaalbaar voor een hobbyist.

Na het uitpakken van het compacte apparaat valt meteen op dat het er best stevig uit ziet, met een metalen kast die op de hoeken van zachte rubber kappen is voorzien. Het frontpaneel ziet er netjes en opgeruimd uit, de hele afwerking is keurig en doet nauwelijks onder voor de concurrentie van de grote merken.

Zoals bij de meeste moderne signaalgeneratoren is ook de SDG830 voorzien van een royaal TFT-display dat alle belangrijke instellingen laat zien. Het display lijkt iets van een moirépatroon te vertonen, maar dat is een verschijnsel dat wordt veroorzaakt door de mattering van het ervoor liggende kunststof venstertje. Het display zelf is haarscherp en heeft goede kijkhoeken. Op het display wordt ook de golfvorm getoond. Dit blijkt in de praktijk ontzettend handig te werken. Je ziet meteen wat je hebt ingesteld en hoeft niet te raden of eerst een scoop aan te sluiten om te weten welk signaal er op de uitgang staat.