Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat autobezitters meer bedreven zijn in het bedienen van hun satellietnavigatiesysteem dan in het besturen van de auto zelf. Terwijl fietsers en vrachtwagenchauffeurs inmiddels ook zijn voorzien van perfecte navigatiesystemen lijkt het wel of de voetgangers worden vergeten. Het kan toch ook niet zo moeilijk zijn om een restaurant te vinden als je door de straten van New York ...eh… loopt? 

De SENtrace van PNI Sensor is de eerste coprocessor voor wearables die nauwkeurige en energiezuinige navigatie voor voetgangers mogelijk maakt, zowel binnenshuis als tussen hoge gebouwen in grote steden – eigenlijk overal waar het Global Positioning System (GPS) het laat afweten.  

De SENtrace maakt het voor de bestaande energiezuinige plaatsbepalingssensors mogelijk om de gebruikers ook te volgen als er geen of weinig GPS-signaal beschikbaar is. Ook verlaagt de SENtrace het batterijverbruik aanzienlijk door het energieslurpende GPS uit te schakelen wanneer dit niet wordt gebruikt. In een typische configuratie gebruikt het IC bij het berekenen van een locatiepunt ongeveer een tiende van de vergelijkbare GPS-energie. 



De chip biedt plaatsbepaling tot op één meter nauwkeurig over een afgelegd traject van 100 meter en levert stap-voor-stap-gegevens inplaats van extrapolaties tussen locatiepunten. De oplossing van PNI vergroot de nauwkeurigheid van GPS in belangrijke mate en geeft de ontwerper de keuze wanneer en hoe GPS kan worden uitgeschakeld, gebaseerd op tijd, afgelegde afstand of kwaliteitsniveau.

SENtrace werd verkozen tot CES 2016 Innovation Awards Honoree in de productcategorie Embedded Technologies.  Zullen we dit – te voet - op hun kantoor gaan vieren?