Met een nieuwe, door onderzoekers van Fraunhofer ontwikkelde, app kunnen we verborgen zaken, zoals bijvoorbeeld resten van pesticiden in fruit of reparaties aan tweedehands auto´s, detecteren. Daarbij is geen additionele hardware nodig. Er zijn nog meer toepassingen denkbaar.

Of biologische appels werkelijk „bio“ zijn of dat ze toch ooit met pesticiden zijn behandeld, dat moeten de consumenten maar aannemen van de supermarkt, de leverancier of de boer. Zoiets geldt ook voor de koper van een tweedehands auto, die „schadevrij“ wordt aangeboden. Een wetenschappelijk verantwoorde controle van de productgegevens is een hele klus en wordt daarom overgelaten aan de Keuringsdienst van Waren of aan speciale testinstituten, die voor dat doel beschikken over een uitgebreid machinepark van meetapparaten. Daar zou nu weleens verandering in kunnen komen:

De onderzoekers van het Fraunhofer-instituut hebben namelijk een doodgewone app ontwikkeld onder de naam HawkSpex® Mobile, die een heel gewone smartphone verandert in een optische spectraalscanner. Een optische scanner, die objecten onderzoekt op spectrale kleuren, is een kostbaar meetinstrument. Hij belicht het object en meet het gereflecteerde licht met een speciale sensor, die tijdens het meten wordt afgestemd op verschillende frequenties binnen het lichtspectrum waarin we geïnteresseerd zijn. Het resultaat is een kleurenspectrum van het onderzochte object.

Meestal is voor speciale toepassingen van smartphones extern aangesloten hardware (bijvoorbeeld een warmtebeeldcamera) nodig. Dat is ten eerste kostbaar en ten tweede onpraktisch, omdat je die hardware dan moet meenemen. Voor dagelijks gebruik door Jan Modaal is zo’n oplossing daarom niet geschikt.
Bij het Fraunhofer-instituut kwam men op het idee om het meetprincipe om te keren: in plaats van de sensor af te stemmen, wat met de in de smartphone ingebouwde vaste RGB -camera niet gaat, wordt gewoon de intensiteit van het door het object gereflecteerde licht onafhankelijk van de kleur geregistreerd. Maar nu komt de truc: Het object wordt met het display na elkaar met verschillende kleuren belicht. Dat is technisch niet zo moeilijk te realiseren. Dankzij een slim algoritme levert dat ook een kleurenspectrum van het object op. Het meetbereik is wel beperkt tot zichtbaar licht, voor zover het display van de smartphone het kan weergeven en de camera het kan registreren. Maar daarmee kunnen we al heel veel doen, want niet alleen een chemisch behandelde appel, maar ook herbewerkte autolak geeft optische verschillen te zien, die met het blote oog niet, maar met de app heel goed kunnen worden ontdekt.

Helaas is de app op dit moment nog niet verkrijgbaar via Google Play of in Apple’s app Store.