Sterk geautomatiseerde auto’s zijn gevaarlijk
op

In de huidige generatie sterk geautomatiseerde auto’s moet de bestuurder blijven opletten en ingrijpen wanneer nodig. Uit promotieonderzoek van Daniel Heikoop (TU Delft) blijkt dat deze taak, als men niet zelf actief rijdt, erg vermoeiend is en dat deze bestuurders onvoldoende alert zijn.
Platooning
Als oplossing voor het fileprobleem op autosnelwegen wordt vaak ‘platooning’ voorgesteld: automatische voertuigen die zeer dicht achter elkaar in colonne rijden. Volgens Daniël Heikoop van de TU Delft is dit echter een erg slecht idee.
Automatisering
De automatisering van voertuigen neemt hand over hand toe. Het wordt daarom steeds belangrijker te begrijpen hoe bestuurders zich gedragen terwijl ze in zo’n geautomatiseerde auto rijden. Voertuigen met systemen als rijstrookassistentie (Lane Keeping Assist) of intelligente cruise control (Adaptive Cruise Control) bieden de bestuurder niet alleen ondersteuning, maar dwingen hem ook voortdurend op gevaarlijke situaties of systeemstoringen te letten.
Slaapverwekkend
Dit passief toezicht houden is extreem vervelend en slaapverwekkend, zo blijkt uit het onderzoek van Heikoop. Hij onderzocht daartoe de psychologische toestand van bestuurders tijdens 35 minuten durende ritten in autonoom rijdende Tesla’s. De bestuurders moesten niet anders doen dan opletten — maar het bleek dat bestuurders de neiging hadden in te dutten.
De onderzoeker concludeert dat een situatie waarin mensen in sterk geautomatiseerde voertuigen rijden die desondanks voortdurend toezicht nodig hebben, een gevaarlijke situatie is. Het moge zo zijn dat met platooning zowel het brandstofgebruik als de filevorming kunnen worden gereduceerd, maar het is beter dit pas in te voeren waneer voertuigen werkelijk volledig autonoom zijn. De huidige geautomatiseerde voertuigen zijn domweg niet betrouwbaar genoeg.
(Bron: TU Delft)
Discussie (6 opmerking(en))
Rube 7 jaar geleden
Peter Heerebeek 7 jaar geleden
Peter Janssen 7 jaar geleden
heb ook al gereden met adaptive cruse control... leuk maar veel te gespannen in de weer om dat ding in de gaten te houden.
Neen onze hersenen zijn hiervoor nog steeds sneller dan computers.
Tim Franken 7 jaar geleden
Hoevaak veroorzaken mensen een ongeluk door niet op letten of niet de regels te volgen (Spoiler: Dagelijks!).
Hoevaak ontstaan er files doordat iemand zijn/haar auto er even tussen gooit? Of afgeleid zijn met hun mobiel?
Wilko Pels 7 jaar geleden
Al 30 jaar terug was er bij de container terminal in rotterdam onderzoek egdaan naar de optimale automartiseringsgraad. Het bleek dat de operators onder een bepaald activiteitsniveau óok indutten en fouten gingen maken. Daara is dan oko de automatisering deels teruggedraaid.
Probleem is verder dat deze minimale allertheid grens ook een persoonlijk kenmerk is, dus voior iedereen weer anders.
Kortom , helaas, autorijden of vol automatiseren of alleen assists die waarschuwen bij fouten maar waarvan je weet dat die niet 100% betrouwbaar zijn en dan ook niet de bestuurder vervangen,
Pieter Karpez 7 jaar geleden
Ben in 1992 betrokken geweest in een ongeval. Mijn voorganger botste tegen zijn voorganger en remde zonder dat zijn remlichten aangingen. Plots zie ik dat ik mijn voorganger nader, rem uit alle macht maar kan niet verhinderen dat ik toch nog tegen mijn voorganger aanrijd.
Heb nu een wagen met adaptieve cruise control. Een zeer goede zaak, heb het nu meermaals voorgehad dat mijn voorgangers remmen ,ook zonder dat de remlichten aangaan, en dan zie ik dat mijn wagen ook al (zachtjes) aan het remmen is en de veilige ingestelde afstand tot zijn voorganger bewaart. Is dus een zeer goede zaak. PS.: remmen zonder dat het achterlicht oplicht kan, mijn vorige wagen had een zeer sterke motor, gewoon één versnelling lager (sportief rijden bvb) en hij vertraagde enorm, of zoals ik eerder vermelde een aanrijding.
Het klopt dat men niettegenstaande toch alert moet blijven.