Boekbespreking: The ultimate compendium of sensor projects

14 januari 2020, 13:30
Boekbespreking: The ultimate compendium of sensor projects
Boekbespreking: The ultimate compendium of sensor projects
Sensoren zijn een dankbaar onderwerp om over te schrijven: ze brengen je elektronicaprojecten in contact met de echte wereld en maken allerlei praktische projecten mogelijk. Daarvan beschrijft Dogan Ibrahim er meer dan 40 in dit lijvige boek. En omdat het niet vanzelfsprekend is om al die componenten afzonderlijk aan te kopen, baseert hij zich op een bestaande kit, de JOY-iT Sensor Kit X40 (elektor.nl/joy-it-sensor-kit-x40). Elk van die sensoren in de kit is op een klein break-outbordje gemonteerd, dat je eenvoudig op een breadboard prikt om ermee te experimenteren. De term ‘sensoren’ in de naam van zowel de kit als het boek dien je overigens wel heel ruim te interpreteren: er zitten ook knoppen bij (wat op zich ook wel een soort sensoren zijn), leds en een infraroodzender en -ontvanger. Dat maakt het natuurlijk alleen maar interessanter.

Het boek is opgebouwd in Dogan Ibrahims kenmerkende academische stijl: heel educatief met voor elk project dezelfde duidelijke opbouw inclusief blokschema, elektronische schakeling en programmacode. Daardoor staan elk van de projecten zo goed als op zichzelf en kun je ze eenvoudig implementeren. Maar als je het hele boek in één stuk uitleest, wordt het na een tijd wat saai omdat dezelfde principes uiteraard keer op keer terugkomen. Je zult het meeste plezier aan dit boek beleven als je er gespreid over een langere periode hoofdstukken uit kiest die je aanspreken om er dan mee te experimenteren. Een ander nadeel is dat de Python-code van de auteur nog altijd Python 2 gebruikt, wat niet meer ondersteund is. Hou daarmee rekening wanneer je de projecten voor de Raspberry Pi uitwerkt.

Ook leuk aan dit boek is dat het beschrijft hoe je de componenten gebruikt in drie platforms: Arduino, Raspberry Pi en ESP32. Voor elk van de platforms staat in het begin van het boek in een afzonderlijk hoofdstuk beschreven hoe je ermee aan de slag gaat (installeren van de Arduino IDE, Raspbian en de board manager voor de ESP32 in de Arduino IDE). Daarna werkt de auteur voor enkele van de eenvoudigste sensoren projecten uit voor alle drie de platforms. Dat is heel instructief, omdat je zo onmiddellijk de verschillende aanpak van de platforms ziet. Voor de rest van het boek doet hij dit niet; dat zou alleen maar te veel herhaling zijn, maar het zijn mooie oefeningen voor de lezers van MagPi om de Arduino-projecten naar de Raspberry Pi om te zetten.

Auteur: Dogan Ibrahim
Uitgever: Elektor International Media
Prijs: € 34,95
ISBN: 978-1-907920-78-3
Meer info en bestellen: https://www.elektor.nl/the-ultimate-compendium-of-sensor-projects
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items