Wetenschappers van MIT hebben een robot ontworpen die onder de invloed van warmte van vorm verandert. Hierdoor kan het verschillende functies uitvoeren als zweven, varen, lopen en rijden. Multifunctionele robots hebben het voordeel dat een individuele bot een breed scala aan taken kan uitvoeren.

Het robotje genaamd Primer kan meerdere gedaanten aannemen door zich verschillende exoskeletten aan te meten. De uitwendige frames bestaan uit dunne vellen plastic. Door inkepingen in het plastic, vouwt het vel zich in een bepaalde vorm als er warmte wordt toegediend. De Primer kan van exoskelet wisselen zonder tussenkomst van mensen handen. Het kubusvormige robotje rijdt op het vel kunststof en nadat deze wordt verwarmd, vormt het vel zich als een origami figuur om de Primer heen. De bot kan zich van het frame ontdoen door zich in water onder te dompelen.

Met de exoskeletten die het MIT team tot nu toe gemaakt heeft, kan Primer transformeren in een boot, een wagentje en een zweefvliegtuig. De robot kan niet autonoom bewegen maar wordt bestuurd door middel van magneten.
 

‘Als we willen dat robots dingen voor ons gaan doen, is het niet erg efficiënt als we voor elke taak een aparte robot nodig hebben’, zei Daniela Rus tegen MIT News. Zij is deel van het onderzoeksteam en directeur van het MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) waar het project is uitgevoerd. ‘Met deze op metamorfose geïnspireerde benadering kunnen we de capaciteiten van een enkele robot uitbreiden door het diverse ‘accessoires’ mee te geven die het in allerlei situaties kan gebruiken.’

De wetenschappers benoemen meerdere domeinen waar transformer robots van dienst kunnen zijn. Teamlid en postdoc Shuguang Li denkt aan ruimtevaart: ‘Stel je toekomstige toepassingen voor waarbij je één robot met een stapel exoskeletten naar Mars stuurt. De robot kan dan meerdere taken uitvoeren door verschillende ‘pakken’ te dragen’, zei hij tegen MIT News.

Een andere toepassing is fabricage op kleine schaal. Een mogelijke toekomst voor de productie van goederen zijn lokale, kleinschalige werkplaatsen waar met behulp van 3D printers en lasercutters gepersonaliseerde producten worden gemaakt. Een veelzijdige robot zou in zo’n werkplaats de productiemogelijkheden uitbreiden.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Elektor Ethics!


Het onderzoek Robotic Metamorphosis By Origami Exoskeletons is gepubliceerd in Science magazine (betaalmuur).

Het beeld is beschikbaar gesteld door het onderzoeksteam onder de creative commons licentie.

Via: MIT News.