Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een computermodel gemaakt van een nieuw type zonnecel waarin meer energie uit het zonlicht kan worden opgevangen dan met de huidige zonnecellen mogelijk is. Bij de nieuwe cel wordt gebruik gemaakt van een ‘trechter’ die wordt gevormd door een bepaalde elastische kracht op halfgeleidermateriaal uit te oefenen. Hierdoor worden gebieden in het materiaal afgestemd op verschillende golflengten waardoor een groter gedeelte van het zonnespectrum kan worden opgevangen en omgezet in elektriciteit.

 

Bij de nieuwe zonnecel worden gaten en elektronen in een zeer dunne cirkelvormige laag molybdeen disulfide (MoS2) door de kracht van een elektrisch veld naar het midden geduwd. Hierbij neemt het materiaal de vorm van een trechter aan, en wordt daarbij gevoelig voor verschillende gebieden uit het spectrum van het zichtbare licht. De onderzoekers verwachten dat het computermodel in de nabije toekomst kan worden omgezet in een werkend laboratoriummodel.

 

Het werken met materialen waarvan de eigenschappen ‘onder druk’ zijn veranderd is niet nieuw: IBM en Intel hebben in de praktijk al de snelheid van elektronen met 50% weten te verhogen door een trekkracht van 1% op silicium nanotransistoren uit te oefenen.

 

Illustratie: Yan Liang