Verleng de batterijlevensduur in draagbare apparaten met de nieuwe LDO met ultralage ruststroom

22 oktober 2018, 10:00
Image: Microchip
Image: Microchip
Belangrijkste eigenschappen:
  • Component verlengt de batterijlevensduur tot vier keer ten opzichte van traditionele LDO’s met ultralage ruststroom
  • Verlaagt de standby vermogensopname in zich op afstand bevindende, batterijgevoede sensorknooppunten
  • Snellere reactietijden en piekspanningsonderdrukking voor IoT, draagbare en zich op afstand bevindende ontwerpen
  • Behuizingen van slechts 1x1 mm bieden ruimte voor een grotere batterij

Microchip kondigt een lineaire spanningsregelaar met lage eigen spanningsval (low dropout; LDO) aan die de batterijlevensduur van draagbare apparaten verlengt tot vier keer ten opzichte van traditionele LDO’s met ultralage ruststroom. Met een ultralage ruststroom van 250 nanoampère (nA) ten opzichte van de circa 1 microampère (µA) die dit soort traditionele componenten doorgaans opnemen, verlaagt de MCP1811 LDO de ruststroom en spaart daarmee de batterij, zodat eindgebruikers de batterij minder vaak hoeven bij te laden of te vervangen. Door de minimale vermogensopname kunnen draagbare elektronica apparaten maanden of zelfs jaren werken op een enkele batterij.
 
Ideaal vor IoT en batterijgevoede toepassingen zoals draagbare en zich op afstand bevindende apparaten en hoorapparaatjes, verlaagt de ultralage ruststroom van 250 nA de vermogensopname in toepassingen door de stroomopname in standby of afgeschakelde toestand tot een minimum te beperken. Het verlagen van de standby vermogensopname is essentieel voor zich op afstand bevindende, batterijgevoede sensorknooppunten, waar het vervangen van de batterij lastig is en er hoge eisen worden gesteld aan een betrouwbare werking. Beschikbaar in een minuscule behuizing van 1x1 millimeter (mm), neemt de MCP1811 een minimale ruimte in op de printplaat en voldoet daarmee aan de eisen van de hedendaagse draagbare elektronica ontwerpen. Afhankelijk van de toepassing en het aantal LDO’s kunnen ontwerpers profiteren van de extra printruimte door een grotere batterij te implementeren en daarmee de levensduur van de batterij nog verder te verlengen. 
 
De MCP1811 heeft bovendien als voordeel dat deze sneller stabiliseert en reageert op piekspanningen in vergelijking met andere LDO’s met ultralage ruststroom. Kortere reactietijden kunnen het ontwaken uit de slaapstand versnellen in apparaten als monitoren of sensorknooppunten die om onmiddellijke aandacht vragen. Het sneller reageren op piekspanningen kan er toe bijdragen dat ontwerpers geen extra maatregelen hoeven te nemen tegen onder- en overspanningen in gevoelige toepassingen waar stoorspanningspieken tot catastrofale resultaten leiden.
 
De MCP1811 is vanaf vandaag beschikbaar als monster en uit serieproductie in DFN huizingen van slechts 1 x 1 mm.
 
Bezoek voor meer informatie de website: MCP1811 LDO
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items