Het High Field Magnet Laboratory aan de Radboud Universiteit heeft een wereldrecord gevestigd met een continu magneetveld van 38 tesla in een resistieve (niet-supergeleidende) magneet. Dit soort hoge magneetvelden zijn cruciaal voor materiaalonderzoek: in een magneetveld van 38 tesla zijn sommige effecten wel honderd keer beter te zien dan in een veld van 33 tesla, het huidige maximum in het Nijmeegse lab. Het ontwerp van het HFML toont aan dat er geen dure supergeleidende spoelen nodig zijn om 38 tesla te halen, wat de aanschafkosten met een factor tien verlaagt.

Om een hoger veld te maken, moet er meer stroom door de magneet lopen, en warmt deze meer op. Maar de koelwatergaatjes in de magneetspoelen kunnen niet zonder meer worden vergroot, want dan loopt er meer stroom door de rest van de spoel, en daar komen dan enorme krachten op te staan. De onderzoekers hebben dit opgelost met een fundamenteel ander ontwerp van de gaatjes. Ook de spoelen in de magneet moesten worden aangepast. Veel magneetspoelen van het HFML zijn van koper, maar dat is niet sterk genoeg voor deze magneet. Daarom was het nodig om over te stappen op een samenstelling van koper en zilver.

Het HFML is een samenwerkingsverband tussen de Radboud Universiteit en FOM, de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie.

Foto: Jan Gerritsen