Raspberry Pi

Het oorspronkelijke doel van het Raspberry Pi-project was een goedkoop educatief platform voor onderwijs en leren programmeren in de Derde Wereld. Men dacht met name aan programmeren in Python (vandaar de Pi). Toen de gebruikers ontdekten dat deze goedkope Linux-kaart ook kon werken als media-server, liep de vraag naar de boardjes helemaal uit de hand. De rest is geschiedenis. Er zijn inmiddels vele miljoenen Pi’s in diverse smaken verkocht, maar er zijn er daarvan maar weinig in de Derde Wereld terechtgekomen. Er zijn ook allerlei vergelijkbare kaarten ontwikkeld. Het enige dat van het originele idee is overgebleven is Python.

 
Raspberry Pi 3
Raspberry Pi 3

Productie in grote hoeveelheden maakt een lage prijs mogelijk. Dat blijkt wel uit bijvoorbeeld de Raspberry Pi 3 Model B die tegenwoordig te koop is voor minder dan €40. Een bijwerking van de lage prijs van de RPi is dat men begon te verwachten dat andere boards ook heel goedkoop moesten zijn, wat leidde tot een vroege dood voor enkele veelbelovende en potentieel betere projecten. Zoals wel vaker is het niet altijd de beste die wint.

Hoe dan ook, of we het leuk vinden of niet, de Raspberry Pi is een blijvertje en is een goede keus voor toepassingen die hardware nodig hebben die eenvoudige randapparatuur kan aansturen en dat beschikt over veel rekenvermogen. Het is een prima platform voor (Linux)-programmeurs die een motor willen besturen of een schakelaar willen uitlezen.

NodeMCU, ESP8266 en ESP32

Het is net als met het leven op aarde: niemand weet waar het NodeMCU-board vandaan is gekomen. Is het op aarde neergedaald vanuit de ruimte? Komt het uit China? Uit Rusland misschien? Het maakt ook niet uit. Wat we wel weten is dat het project plotseling verscheen op GitHub op 13 oktober 2014. Het verzamelde snel aanhang en nu, twee jaar later, is de kaart overal voor een paar Euro verkrijgbaar op Internet.

 
NodeMCU
NodeMCU

NodeMCU is een klein kaartje met een slimme WiFi-module en wat extra elektronica om het uploaden van programma’s en scripts te vereenvoudigen. De WiFi-module is gebaseerd op de ESP8266-chip van Espressif Systems die een 32-bits microcontroller en een complete TCP/IP/WiFi-stack bevat. Er is ook flashgeheugen voor het opslaan van programma’s en data beschikbaar. Het succes van de chip is niet alleen te danken aan de lage prijs, maar ook aan de software-ontwikkelkit (SDK) die de fabrikant beschikbaar stelt en die al snel werd geport naar veel ontwikkelplatforms, onder meer naar Arduino. Wat ook enorm heeft meegeholpen is dat het bedrijf AI Thinker uit Shenzhen er break-out-boards voor heeft ontwikkeld. De kaart is te programmeren in Lua, MicroPython, C/C++ en BASIC en er zijn vele bibliotheken voor populaire modules en componenten online beschikbaar, zodat het een uitstekende keuze is voor connected toepassingen.

De opvolger van de ESP8266, de ESP32, voegt dual-mode Bluetooth toe aan de mogelijkheden en zal waarschijnlijk net zo populair worden als zijn oudere broer.