BBC micro:bit

Na Aarde, Water, Lucht en Vuur, is Software het vijfde element geworden. In tegenstelling tot de eerste vier elementen, is software het resultaat van zware menselijke arbeid, geproduceerd door het tikken van miljoenen vingers op afgeleefde toetsenborden. In het Verenigd Koninkrijk heeft de British Broadcasting Company (BBC), in een poging voldoende denkkracht voor de software van morgen bijeen te brengen, besloten om op jacht te gaan onder elf- en twaalfjarigen door ze allemaal gratis een BBC micro:bit ontwikkelkaart te geven. De kaart wordt ondersteund met gratis online programmeergereedschappen, waarmee instappen in de softwareontwikkeling leuk en gemakkelijk moet worden. Voor de BBC eindigde dit initiatief toen de schoolmeisjes en -jongens de kaarten in handen hadden, in de lente van 2016. Een paar maanden later kwam de BBC micro:bit beschikbaar voor de rest van de wereld.

 
BBC micro:bit
BBC micro:bit

De BBC micro:bit is een batterijgevoed 32-bits boardje met Bluetooth, heel geschikt voor mobiele toepassingen. Het is ook volledig mbed-enabled, dat wil zeggen dat het kan worden geprogrammeerd en ge-debugged met professionele tools. Lancaster University heeft een hele mooie bibliotheek voor de kaart ontwikkeld waarmee zijn mogelijkheden gemakkelijk te benutten zijn. Dat het bordje met MicroPython geprogrammeerd kan worden zullen vele gebruikers op prijs stellen.

Andere landen hebben de BBC-campagne met veel interesse gevolgd en hebben besloten soortgelijke projecten op te zetten. Het Calliope Mini-board uit Duitsland zou wel eens de eerste kunnen zijn in een mogelijk lange lijn van BBC micro:bit geïnspireerde klonen, allen met als om programmeren nog gemakkelijker te maken dan met Arduino.

96Boards

Op 3 juni 2010 werd Linaro gepresenteerd door zijn trotse ouders ARM, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson en Texas Instruments. De jonge non-profit organisatie kreeg als doel mee het ontwikkelen van hulpmiddelen om open source softwareontwikkeling op basis van Linux in een System-on-Chip (SoC) te vergemakkelijken. Linaro is sindsdien een actieve bijdrager aan Linux en veel andere grote bedrijven hebben zich bij het initiatief aangesloten.

Duidelijk geïnspireerd door het succes van de Raspberry Pi is Linaro begonnen met het ontwikkelen van een open hardware-specificatie voor 32-en 64-bits ARM-platforms. Dit heeft begin 2015 geleid tot het initiatief 96Boards. Het is waarschijnlijk geen toeval dat de Consumer Edition (CE) van 96Boards exact dezelfde afmetingen heeft als de toenmalige Raspberry Pi 2. Maar de hardware wordt heel anders ingezet: 96Boards-getrouwe kaarten kunnen worden toegepast als module in op grote schaal geproduceerde producten, dit in tegenstelling tot de ad-hoc ontwerpen van andere populaire kaarten (behalve misschien de bijna vergeten Raspberry Pi Compute Module) met hun connectoren op elke vrije plaats.

 
96Boards EE and CE models
96Boards EE and CE models

Op dit moment zijn er drie versies van de 96Boards specificaties: Enterprise (EE), Consumer (CE) en IoT (IE). De eerste kaarten die volgens deze standaards zijn ontworpen komen op de markt, zoals het LeMaker Cello ARM 64-bits Sever Main Board en de DragonBoard 410c met Quallcomm’s eerste Long Life Snap Dragon 410E-processor. Een 96Boards IE zou vast en zeker een mooi Elektor-project kunnen opleveren, daar werken we op dit moment aan.