STEMTera is een Arduino Uno R3

De STEMTera gebruiken als een Arduino Uno is net zo gemakkelijk als werken met een echte Arduino Uno en hij werkt precies zoals je zou verwachten. Maar hoe zit het met zijn andere mogelijkheden?

 
STEMTera has an Arduino Uno R3 inside
De STEMTera verbergt een Arduino Uno R3...

STEMTera documentatie?

Het sterkste punt van de STEMTera heb ik al genoemd, laten we het nu hebben over het zwakste punt: het absoluut ontbreken van documentatie. Er zit zelfs geen blaadje papier in de doos, in elk geval niet in de mijne. De link naar de STEMTera-website is bijna onleesbaar op de onderkant, maar er staat (nog?) niets nuttigs op de website, behalve links naar plaatsen waar het ding te koop is.

Wie heeft er een handleiding nodig bij een breadboard of een Arduino Uno? Nou, ik, vooral omdat ik wist dat er in feite twee microcontrollers in het breadboard zitten die de gebruiker kan programmeren. Maar hoe?

STEMTera op Kickstarter

STEMTera heeft een Kickstarter-campagne gedaan en op de campagnepagina vond ik de specificaties van de kaart. De FAQ bevat één vraag: “Hoe kom je bij de ICSP-pennen?” Het antwoord is simpel: je kunt er verbinding mee maken via het breadboard (er is alleen niet vermeld welke breadboard-pennen je daarvoor moet gebruiken, dat moet blijken uit het datasheet van de controllers) of je kunt de achterkant van het breadboard losmaken.

 
Connect RST and GND to enter DFU mode
Verbind RST met GND om in DFU-modus te komen.

GitHub en DFU mode

Als je tegenwoordig meer informatie zoekt over een project, vooral een open source project, dan is GitHub een goede plaats om te kijken. En inderdaad: STEMTera heeft enkele repositories op GitHub. Daar vond ik een werkwijze om de kaart in DFU-modus te krijgen, zodat ik de ATmega32U2, de tweede controller, kon programmeren. De procedure is eenvoudig:
  1. Verbind de kaart met een USB-poort (bijvoorbeeld onder Windows)
  2. Verbind de RST-pen (kolom 8 aan de linkerkant) kort met een GND-pen
  3. Er verschijnt dan een Atmel USB-device in de Device Manager
  4. Gebruik een DFU-programmer om de nieuwe firmware in de controller te flashen