Functies

Android-spp.
Dat we met zo’n tester de spanning, de stroom, de belastingsweerstand en het afgegeven vermogen en nog veel meer (zie de lijst van de features) kunnen meten, spreekt eigenlijk vanzelf. Erg interessant is ook het bepalen van de inwendige weerstand van de USB-voeding. Die kan bepaald worden door een zwakke netvoeding of door dunne draden in de kabel.
Omdat de tester ook de totaal afgegeven energie kan meten, is hij ook heel geschikt voor het bepalen van de werkelijke capaciteit van de accu van een mobiel apparaat, als we dat helemaal opladen. Dan hoeven we niet meer af te gaan op de obscure gegevens van een of andere app of van het besturingssysteem. De nauwkeurigheid daarvan laat vaak te wensen over en er zijn zelden duidelijke gegevens over te vinden.

Via Bluetooth

Het display van de USB-tester is weliswaar flink groot en dankzij de LCD-kleurenscherm ook mooi helder en scherp, maar groter is natuurlijk nooit verkeerd. Om de meetwaarden ook op het grote display van een Android-smartphone of op het nog grotere beeldscherm van een PC (vanaf Windows 7) te kunnen bewonderen, zijn er voor beide systemen eigen apps, die we kunnen vinden door de QR-code te scannen met een smartphone of door de URL in te typen. Beide apps krijgen hun informatie van de tester via Bluetooth. Dat betekent voor weergave op de PC meteen dat de meting ook potentiaalvrij wordt uitgevoerd. De PC-app is verbazend groot: ruim 283 MB! Dat komt, doordat de toepassing is gemaakt met LabView van National Instruments. Het is niet erg, in tegendeel, maar daarbij worden nou eenmaal allerlei bibliotheken en overhead meegesleept in de code. Dat maakt de toepassing niet traag, maar wel dik.

 
PC-app (Windows).

Datalogger

Eén keer een meting doen is maar het halve werk. We willen graag weten, hoe de waarden in de loop van de tijd veranderen en daarvoor willen we niet met een potlood in de aanslag naast de tester blijven zitten om het display voortdurend in de gaten te houden. Dus een soort automatisch potlood, oftewel een datalogger-functie zou wel handig zijn. Dit schaap met vijf poten voorziet zelfs in die behoefte: We kunnen heel veel meetwaarden vastleggen over een heel lange tijd. Het gaat zowel onder Android als op de PC. We kunnen de gegevens visualiseren als grafieken en ook de numerieke waarden exporteren.

Grafieken 
Android-app als datalogger.
kunnen we trouwens ook maken op de tester zelf. Het grafische display ondersteunt onder meer XY-plots, die in elke geval een indruk van het verloop van de meetwaarden geven. Met de druktoetsen kunnen we zelfs het beeld omdraaien, wat bij een USB-stick geen overdreven luxe is.

Conclusie

Ik heb maar twee punten van kritiek En daarbij gaat het niet om missende functies of echte fouten. Er zijn twee dingen die ik graag had willen weten: welke Bluetooth-versie wordt er gebruikt en wat is het oplossend vermogen van het display? Daar staat niets over in de omvangrijke handleiding (PDF) en bij het display had ik geen zin om de pixels te gaan tellen.

Het is heel mooi, dat de taal van de menu’s op de tester niet alleen op Engels en Chinees kan worden ingesteld. Probeer dat niet! Als Europeaan zult u grote moeite hebben om weer terug te schakelen naar een begrijpelijke taal! We kunnen het display niet alleen op Russisch, Thais, Indiaas of Japans instellen, maar ook op verschillende Europese talen, zoals Frans, Pools en zelfs Duits. De fabrikant belooft in de toekomst nog meer talen te gaan toevoegen. Als ik dat alles en de vele mogelijkheden van zo’n goedkoop apparaatje in beschouwing neem, samen met de nauwkeurigheid, het geweldige display, de vele aansluitingen, de Bluetooth-interface en de apps voor Android en PC, is alle twijfel weggenomen: dit is een geweldig apparaatje!
Gekocht!