In deze tijd waarin alles "connected" moet zijn, wil een elektronicus ook graag een multimeter hebben die de meetgegevens draadloos doorstuurt naar zijn telefoon of tablet. Dat gaat prima met een meter die is voorzien van Bluetooth-functionaliteit en een bijbehorende app. We testen hier de nieuwe Owon OW18E die niet alleen van Bluetooth is voorzien, maar ook veel functies en een hoge nauwkeurigheid biedt voor een bescheiden prijs.

De OW18-serie is de meest actuele serie hand-multimeters van Owon. Deze bestond eerst uit de OW18A en OW18B, maar sinds enige tijd zijn er de OW18D en OW18E aan toegevoegd. Deze bieden ten opzichte van de A- en B-versie een grotere nauwkeurigheid en een display met een hogere resolutie ( 4 ½ t.o.v. 5 5/6  digit). Net zoals de B-versie is ook de E-versie in deze serie voorzien van Bluetooth.

Hardware

De OW18E ziet er hetzelfde uit als alle meters uit deze serie. De vrij grote behuizing voelt stevig aan en is voorzien van een blauwe (verwijderbare) beschermhuls van zacht kunststof. De draaischakelaar werkt vrij soepel. Het grote display toont de waarde in vier digits met onderdrukte 1, de maximale uitlezing is dus 19999. Daar omheen zitten diverse indicatoren die afhankelijk van de instelling zichtbaar zijn. Het display is vrij goed af te lezen, alleen van boven af bekeken neemt het contrast snel af. Aan de achterzijde bevinden zich een uitklapbare steun en het batterijcompartiment voor een 9-V-batterij.

Er zijn vier drukknoppen voor het omschakelen naar de tweede functie bij een schakelaarstand, voor het handmatig instellen van het bereik, voor de displayverlichting, voor Bluetooth, hold, relative en duty-cycle.
 
Dit zit allemaal in de doos bij de OW18E.
De meter wordt geleverd met een set meetsnoeren met bijbehorende krokodilklemmen, een kabel met een (K-type) temperatuursensor, batterij, handleiding, specificatieblaadje, een kaartje met aanwijzingen voor het downloaden van de software en tenslotte ook nog een schroevendraaiertje voor het openen van het batterijcompartiment of de behuizing.

Meetmogelijkheden

Het aantal meetmogelijkheden is behoorlijk groot. De meest gebruikte bereiken zijn uiteraard V en A, bij wisselspanningen wordt gebruik maakt van True-RMS-meting. Er is een extra gevoelig V-bereik van 20/200 mV en een extra gevoelig A-bereik van 200 µA. Verder valt op dat er tot 20 A gemeten kan worden (weliswaar max. 10 s!), dat is bij andere meters vaak maar 10 A.