LoRa Bee en LoRa-shield voor Arduino

Het Dragino LoRa-shield is ook verkrijgbaar als een apart product, met of zonder GPS-module aan boord. Prik dit op een Arduino Uno-compatibele kaart om er een LoRa-node van te maken. Op het shield zit een LoRa-module (let weer op de door de fabriek ingestelde frequentie) in de vorm van een XBee-module, de LoRa Bee. Deze modules werken met een draadloos modem van het type HopeRF RF96, niet met een Semtech zoals de andere.

 
Dragino LoRa Arduino shield
Dragino LoRa Arduino-shield met een GPS-module.

De RadioHead-library maakt programmeren gemakkelijk

De softwareondersteuning voor deze shields bestaat uit een Dragino-versie van de zeer krachtige open source communicatiebibliotheek RadioHead. Met deze bibliotheek is het schrijven van een sketch om een LoRa-verbinding op te zetten een fluitje van een cent. Meer details hierover verschijnen in het mei/juni 2018-nummer van Elektor Magazine. (Op het moment dat we deze review schreven moest het mei/juni-nummer van 2018 nog verschijnen. De link wordt actief als dit nummer beschikbaar is.)

De Raspberry Pi is niet vergeten

Voor wie liever een LoRa-gateway bouwt met een Raspberry Pi, is er de LoRa/GPS HAT. Die is vergelijkbaar met het LoRa/GPS-shield, maar heeft de vorm van een RPi-hat.

Conclusie

Dragino heeft een interessant assortiment van producten waarmee LoRa-netwerken beschikbaar komen voor IoT-hobbyisten. Van professionele weer- en waterbestendige eindknooppunten met een groot bereik tot knutselversies voor gebruik met Arduino en van fraai ogende LoRa-gateways tot doe-het-zelf constructies met een Raspberry Pi, Dragino heeft een oplossing voor iedereen en voor elke toepassing.

Als u van dit overzicht de smaak te pakken hebt gekregen, wilt u misschien meer lezen over LoRa.