De eerste indruk

We zien hier de tijd in een uit pixels bestaande digitale weergave. Volgens het artikel kunnen de cijfers in verschillende fonts worden weergegeven. Helaas heeft een ATmega328p „maar“ 32 kB flashgeheugen, zodat er geen ruimte is om meerdere fonts tegelijk te laden, waartussen je dan via firmware zou kunnen omschakelen. Maar voor mijn moeder zou dat waarschijnlijk ook veel te lastig zijn. (Ik hoop maar, dat ze niet meeleest.) ;-) Als we een ander font willen, dan moet de Arduino-IDE eraan te pas komen. Daarmee kunnen we een geschikte font-library laden en de firmware opnieuw compileren en naar de µC overzetten. Daarover later meer.

 
De eerste indruk na het inschakelen. Weergave in „Pixel-modus“
 

De tijd instellen

Als we op de rechter knop drukken, verschijnt het menu voor het instellen van de tijd. Met de linker knop „v“ gaan we steeds een regel omlaag, met „+“ en „–“ kunnen we de verschillende waarden veranderen en met „ok“ bevestigen. Allemaal heel gemakkelijk en senior-compatibel... Het instellen van de helderheid is een verhaal apart. De achtergrondverlichting van het display kan op maximaal, minimaal en ook op automatisch worden gezet. In die laatste stand wordt de lichtsterkte aangepast aan het omgevingslicht met behulp van een geïntegreerde LDR. Zodoende wordt de wekker bij duisternis flink gedimd, maar is nog steeds leesbaar, terwijl bij daglicht de helderheid zo hoog mogelijk wordt. We hoeven de drempelwaarde van het omgevingslicht voor maximale en minimale helderheid van de wekker niet moeizaam via +/- in te voeren en telkens weer uit te proberen: dat gaat hier volautomatisch.
Bij de entry’s „LDR Bright“ en „LDR Dark“ wordt namelijk de huidige helderheid gemeten en weergegeven. Druk dan één keer op „ok“ en de waarde wordt opgeslagen. ‘s Nachts instellen dus. Eén keer met het licht uit en één keer met het licht aan. Dat moet ik dus voor mijn moeder instellen en haar op het hart binden om die waarden als het kan niet te veranderen…

 
Het menu voor het instellen van datum, tijd en helderheid.

Alarm instellen

Nu het instellen van een wektijd. Druk daarvoor tijdens het weergeven van de tijd op de tweede toets van rechts. We kunnen daar in totaal negen wektijden vastleggen. Naast de wektijd zelf kunnen we bij „Day“ vastleggen, of het alarm nooit, aan een bepaalde dag van de week of op maandag tot en met vrijdag actief moet zijn. Dat verklaart zichzelf.
Voor de volledigheid zou ik hier graag ook de mogelijkheid willen hebben, om een alarm op „altijd“ te kunnen instellen, dus op elke dag van de week, van maandag tot en met zondag. Dat is misschien nuttig om toe te voegen in een toekomstige versie van de firmware. Met de linker druktoets worden alle alarmen geactiveerd (dus alle ingestelde wektijden tegelijk). In het display van de tijdweergave wordt dan aangegeven, of het alarm „on“ is danwel „off“.

 
Het menu voor het instellen van in totaal negen verschillende wektijden.