Voor de E&A-beurs die op 25 t/m 27 mei in Utrecht wordt gehou- den, heeft Elektor in nauwe samenwerking met Analog Devices en een aantal deelnemers van E&A (Avnet Abacus, Elincom electronics, Eurocircuits, Nijkerk Electronics, Phoenix Contact, Power Storage, Rutronik, Silica, Texim, V-PS en Würth Elektronik) een beurs-gadget ontwikkeld dat de toepasselijke naam ‘Spinner’ heeft gekregen. Door de Spinner (een elektronische tol) te draaien, worden LED’s geactiveerd en verschijnt er een tekst. Op de beurs kunt u de gad- get gratis samenstellen. Na afloop kunt u met de juiste programmeer-tools de firmware naar eigen wens aanpassen. Een algemeen bericht wordt tijdens de beurs door de LED’s zichtbaar gemaakt.

 
Spinner
Onderschrift
De Spinner wordt op de E&A-beurs live geassembleerd door middel van een productielijn die hiervoor speciaal wordt opgebouwd. U kunt de productie van de spinner als bezoeker aan deze beurs dan ook zelf meemaken. U stelt de Spinner samen door elektronica, batterijen en plastic onderdelen bij verschillende stands op te halen. Vervolgens wordt de Spinner geprogrammeerd en worden enkele testen uitgevoerd om te controleren of alles goed functioneert. De Spinner is een gadget waar u ook na de beurs nog naar hartelust mee kunt spelen en programmeren.

Tol met 2 IC’s
De hoofdcomponenten van de Spinner zijn beschikbaar gesteld door Analog Devices, die tevens zorg heeft gedragen voor de soft- ware in de Spinner. Het idee voor dit ontwerp is afkomstig van de draaitol met display, die in december 2008 in Elektor is gepubliceerd. In die schakeling werd gebruik gemaakt van een spoel die het aardmagnetische veld detecteert. Tijdens het ronddraaien van de tol verandert het veld in de spoel voortdurend van richting en op die manier kan het toe- rental van de tol nauwkeurig worden vastgesteld. Op basis hiervan wordt een aantal LED’s op de tol zodanig aangestuurd dat deze tijdens het rond- draaien als een lichtkrant een tekst laten zien.

Ook bij de Spinner wordt gebruik gemaakt van een detectiespoel. Voor de microcontroller die het hele zaakje bestuurt, is nu een ADUC7023 van Analog Devices gekozen. Deze microcontroller bezit een ARM-7- TDMI-kern die de nodige rekenkracht kan leveren. Verder bevat dit IC een zeer snelle 12-bits A/D-converter, vier 12-bits D/A-converters, een ingebouwde tem- peratuursensor, een spanningsreferentie en voldoende flash/EE-geheugen voor het onderbrengen van de firmware. Twee groepen van 8 LED’s (8 rode en 8 groene) worden rechtstreeks door poort 0 en 1 van de ADUC aangestuurd. Aangezien deze microcontroller uitermate geschikt is voor het digitaliseren en genereren van geluiden, is er ook een zuinig klasse-D audioverster- kertje met een mini-luidspreker aanwezig op het printje. Die ver- sterker is een SSM2301, een low-power mono-type dat maar liefst 1,4 W kan leveren. Deze klasse-D versterker heeft een zeer hoog rendement en heeft geen externe componenten nodig.
Beide IC’s hebben een zeer breed voedingsspanningsbereik, waar- door ze zonder problemen rechtstreeks uit een enkele batterij (hier een CR2032) kunnen worden gevoed.

Klik hier en download het hele artikel als iPad vriendelijke PDF