Microcontrollers zijn overal en sturen van alles aan, van je vaatwasser tot krachtige computersystemen en miljoenen draagbare en IoT-apparaten. Voor de processorkernen en -architecturen domineren namen als ARM, AVR, MIPS, Xtensa, 8051, enz., elk met unieke sterke eigenschappen en toepassingsgebieden. Deze platformen, die worden gebruikt in veel populaire microcontrollers zoals de STM32, ESP32-S3, ATmega enzovoort, hebben een gemeenschappelijk kenmerk: Ze zijn merkgebonden ontwerpen.
 

Sommige van onze lezers herinneren zich misschien dat we een paar jaar geleden een paar artikelen over dit onderwerp hebben gepubliceerd, toen de hardware-keuzes veel beperkter. RISC-V werd ontwikkeld aan de Universiteit van Californië, Berkeley, vanaf 2010 en werd gezien als een toekomstgerichte architectuur die niet onderhevig is aan legacy compatibiliteit. In tegenstelling tot traditionele processorarchitecturen is RISC-V open-source, modulair en modern ontworpen. Om precies te zijn is het een open-standaard instructieset architectuur (ISA), d.w.z. een gestandaardiseerde definitie van de instructies die een processor kan uitvoeren. Het is ontworpen om de merkgebonden beperkingen van traditionele ISA's, zoals die van Intel, AMD of ARM, te overwinnen. In tegenstelling tot merkgebonden ISA's kan iedereen met RISC-V de specificaties implementeren zonder wettelijke beperkingen, wat innovatie en samenwerking tussen bedrijven en vooraanstaande experts bevordert.
 

Met een open ISA kunnen veel bedrijven kant-en-klare RISC-V cores ontwikkelen en verkopen, in de vorm van intellectueel eigendom (IP) blokken. Een fabrikant van microcontrollers kan een RISC-V kern kopen en deze gebruiken in een microcontroller, en er de eigen randapparatuur van de fabrikant aan toevoegen. Dit stimuleert concurrentie tussen IP-leveranciers, wat innovatie stimuleert en de kosten drukt. Fabrikanten kunnen overstappen op IC's met hogere prestaties zonder vast te zitten aan merkgebonden ecosystemen.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over RISC-V!

RISC-V: Een eenvoudig concept

Zoals de naam al aangeeft, houdt RISC-V zich aan de principes van de Reduced Instruction Set Computer (RISC), waarbij de nadruk ligt op een kleine, geoptimaliseerde set instructies. Dit vermindert de complexiteit van het hardwareontwerp en maakt snellere ontwikkelcycli mogelijk. In tegenstelling tot oudere architecturen zoals x86, die tientallen jaren aan backward-compatibiliteit met zich meedragen, begint RISC-V met een schone lei en bevat alleen wat nodig is voor moderne toepassingen. De basis van RISC-V bestaat bijvoorbeeld uit slechts 47 instructies, vergeleken met honderden op de x86. Details over de instructieset vind je hier, samengevat door GitHub-gebruiker msyksphinz-self. Dit sobere ontwerp maakt het eenvoudiger om te implementeren en te verifiëren, wat resulteert in lagere kosten en minder bugs. Hoewel deze basis instructieset inderdaad vrij minimalistisch is, zijn er optionele uitbreidingen die naar behoefte kunnen worden toegevoegd.

Risc-v logo
RISC-V logo. Bron: © Stichting RISC-V, CC BY-SA 4.0

Modulariteit

Met de uitbreidingen kunnen processors worden aangepast aan specifieke behoeften. Er zijn er ongeveer 30, waaronder vermenigvuldigen en delen (M) voor rekenkundige bewerkingen, atomaire instructies (A) voor multi-threaded programmeren, floating-point met enkele en dubbele precisie (F en D) voor wetenschappelijk rekenen en signaalverwerking, vectorverwerking (V) voor parallelle gegevensbewerkingen, gecomprimeerde instructies (C), enz. De volledige lijst is te vinden in met meer details. Deze modulariteit optimaliseert het siliciumgebruik en de energie-efficiëntie: Chipfabrikanten kunnen microcontrollers produceren die precies bevatten wat nodig is voor een bepaalde toepassing, zonder grondstoffen te verspillen, waardoor de kosten dalen. Een microcontroller voor IoT-apparaten zou bijvoorbeeld floating-point eenheden kunnen uitsluiten om energie en silicium te besparen, terwijl een processor voor AI-werklasten vectoruitbreidingen zou bevatten voor snellere berekeningen. Als voorbeeld is een mooi diagram met de basis integer instructieset voor een 32-bits kern (RV32I) samen met de M, A en C uitbreidingen samengesteld door Github gebruiker kuashio.

Instruction Set for the RV32I
Instructieset voor de RV32I basiskern met M, A en C uitbreidingen. Bron: github.com/kuashio/risc-v-diagrammen CC BY-SA 4.0

Meer veiligheid?

De openheid van RISC-V heeft innovatie in processorbeveiliging gestimuleerd. Als je een toepassing hebt waarvoor beveiliging belangrijk is, dan is de open-source aard van RISC-V een geweldige eigenschap: Het is dan gemakkelijker te inspecteren. Om dezelfde reden zijn veel cryptowallets open-source! Uitbreidingen zoals CHERI (Capability Hardware Enhanced RISC Instructions) maken fijnmazige geheugenbescherming mogelijk, waardoor kwetsbaarheden voor aanvallen zoals buffer overflows worden verminderd. In tegenstelling tot merkgebonden architecturen kunnen onderzoekers met RISC-V experimenteren en beveiligingsfuncties implementeren zonder licentiebeperkingen.

Kosten verlagen en resultaten delen

Een open ISA elimineert licentiekosten die geassocieerd worden met merkgebonden ISA's. Fabrikanten van microcontrollers kunnen hun eigen RISC-V cores ontwikkelen of kant-en-klare IP-blokken kopen van leveranciers. Dit concurrerende ecosysteem drukt de kosten en maakt geavanceerde microcontrollers en processors toegankelijk voor een breder publiek. Verdere kostenreductie wordt bereikt door de ontwikkeling van software-ecosystemen (compilers, OS-ondersteuning, enz.) te delen tussen verschillende bedrijven. Het open model van RISC-V moedigt het bundelen van middelen en expertise aan, vergelijkbaar met hoe Linux een revolutie teweegbracht in besturingssystemen of Ethernet netwerken transformeerde. Bedrijven kunnen zich richten op unieke differentiators in plaats van het dupliceren van fundamenteel werk, wat innovatie versnelt en het algehele ecosysteem verbetert.

Rechtszekerheid voor iedereen

Hoe kun je als universiteit legaal studenten computertechniek onderwijzen in het ontwerpen van processoren als x86- en ARM-kernen niet open-source zijn? Naast de wettelijke beperkingen is er ook een technische uitdaging: Deze zijn niet modulair, waardoor studenten een enorme set instructies moeten implementeren voordat ze een potentieel functionele processor krijgen. Multinationals in de halfgeleiderindustrie hechten ook waarde aan deze juridische zekerheid. Heb je gehoord van het juridische geschil tussen ARM en Qualcomm ? RISC-V daarentegen biedt bedrijven een andere aanpak, zonder licentiekosten.

Adoptie door grote spelers

De open benadering van RISC-V heeft veel aandacht getrokken en grote bedrijven hebben het in hun producten geïntegreerd. In 2015 werd de RISC-V Foundation opgericht, die grote spelers als Google, NVIDIA, Western Digital en NXP aantrok. In de loop der jaren hebben AMD, Qualcomm, IBM en anderen zich aangesloten, waardoor de aanwezigheid op de markt verder werd versterkt. NVIDIA gebruikt RISC-V voor specifieke kernen in haar GPU's, terwijl Western Digital het gebruikt voor opslagapparaten. SiFive, een pionier in de ontwikkeling van RISC-V, biedt een reeks processors voor embedded en krachtige toepassingen. De belangrijkste IP-leveranciers zijn Nuclei, SiFive en T-Head, terwijl sommige fabrikanten, zoals Espressif en WCH, hun eigen IP's ontwikkelen om hun producten te differentiëren. Zonder het te weten heb je misschien al RISC-V hardware gebruikt, zoals de ESP32-C3, ESP32-C6 en ESP32-P4. Zelfs Raspberry Pi heeft RISC-V kernen verwerkt in zijn nieuwste microcontroller, de RP2350, die gebruikt wordt in de Raspberry Pi Pico 2.

RISC-V in de praktijk

Is RISC-V, ondanks de hype eromheen, echt “revolutionair” voor de gemiddelde gebruiker? De meeste engineers en hobbyisten programmeren in C/C++ of andere high-level talen, wat betekent dat je deze gereduceerde instructieset niet hoeft te leren. Voor ontwikkelaars en technici vereist de overstap naar RISC-V slechts bescheiden veranderingen in gevestigde werkwijzen en gewoonten. Tools zoals compilers en ontwikkelomgevingen zijn al beschikbaar en worden elke dag beter. Als je geïnteresseerd bent in embedded ontwikkeling, is het gebruik van RISC-V microcontrollers een zeer relevante vaardigheid om te verwerven en toe te voegen aan je gereedschapskist. Voor degenen die graag zelf aan de slag gaan en programmeren in assemblage, heeft een van onze auteurs een kort artikel op onze website gepubliceerd over het programmeren van de RISC-V kern op een ESP32-C3, met een bijbehorend Elektor boek. Voor degenen die liever programmeren in C op ultralage microcontrollers zoals de CH32V003 van WCH, hebben we een uitstekende educatieve site ontdekt, gemaakt door Vincent Defert. De site is in het Frans, maar we raden je aan om een browserextensie te gebruiken voor real-time vertaling om optimaal te profiteren van deze uitstekende inhoud! Onze gok is dat de RISC-V standaard een blijvertje is en dat deze vaardigheden in de toekomst gemakkelijk herbruikbaar zullen zijn. In het tweede deel van dit artikel presenteren we een aantal van de interessante RISC-V-gebaseerde ontwikkelboards die vandaag beschikbaar zijn en die je kunt gebruiken voor je volgende project. Veel plezier!

Opmerkelijke RISC-V ontwikkelboards

RISC-V ontwikkelboards hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen naarmate het RISC-V ecosysteem zich verder uitbreidde. Deze kaarten zijn bedoeld voor hobbyisten, onderzoekers en professionals die gebruik willen maken van de flexibiliteit en het open-source karakter van de RISC-V architectuur. Hieronder volgt een gedetailleerde blik op enkele van de meest opvallende RISC-V ontwikkelboards die op dit moment verkrijgbaar zijn, hun toepassingen en potentiële voordelen.

HiFive Premier P550

De HiFive Premier P550 is een high-performance ontwikkelboard ontworpen om de grenzen van RISC-V ontwikkeling te verleggen. Met de Eswin EIC7700X SoC en een quad-core SiFive P550 CPU biedt het een robuust platform voor het ontwikkelen en optimaliseren van RISC-V besturingssystemen en applicaties voor verschillende markten. Hij is verkrijgbaar vanaf 399 dollar voor de 16 GB RAM-variant en biedt ondersteuning voor maximaal 32 GB LPDDR5-6400 geheugen, 128 GB eMMC opslag en HDMI 2.0 beeldschermondersteuning, waardoor intensieve rekentaken mogelijk worden. Dit board is vooraf geïnstalleerd met Ubuntu Linux 24.04 en is perfect voor geavanceerde ontwikkeling op het gebied van AI, besturingssysteemontwerp en krachtige toepassingen.

Risc-V HiFive Premier P550

HiFive1 Rev B

De HiFive1 Rev B is een instapkaart ontworpen voor IoT en edge computing, en werkt met de FE310-G002 processor, die een 32-bit RV32IMAC core bevat. Het kost ongeveer $ 65 en de 16 KB L1 instructie cache, 16 KB data SRAM en ondersteuning voor flexibele klokgeneratie maken het efficiënt voor eenvoudige applicaties. Met een USB-debugger die is geüpgraded naar SEGGER J-Link-OB en compatibiliteit met SiFive Freedom Studio, profiteren ontwikkelaars van naadloze flash-programmering met drag-and-drop en robuuste debug-gereedschappen. Dit board is ideaal voor het maken van prototypes van IoT-apparaten, het ontwikkelen van toepassingen met laag stroomverbruik en het verkennen van de basisprincipes van RISC-V ontwikkeling.

Risc-V hifive1 revb

VisionFive 2 SBC

De VisionFive 2 is 's werelds eerste krachtige RISC-V SBC met geïntegreerde GPU, aangestuurd door de StarFive JH7110 SoC. Met een quad-core CPU tot 1,5  GHz en ondersteuning voor maximaal 8 GB LPDDR4 geheugen blinkt hij uit in multimediaverwerking en dual-display output via HDMI en MIPI DSI-interfaces. Functies zoals drie USB 3.0 poorten, Gigabit Ethernet met PoE en GPIO-headers maken het een sterke mededinger voor IoT, eenvoudige servers en edge computing. De robuuste multimediamogelijkheden, waaronder 4K-videodecodering en -codering, maken hem ideaal voor ontwikkelaars die krachtige RISC-V toepassingen uitproberen in kosteneffectieve projecten, die momenteel voor $ 99 worden verkocht op de website van Amazon.

Risc-V VisionFive 2

MangoPi MQ-Pro SBC

Dit compacte en efficiënte board dient als een volwaardig alternatief voor de Raspberry Pi Zero, op maat gemaakt voor IoT en eenvoudige embedded systemen. Uitgerust met de D1 RISC-V kern, ondersteunt het Tina-Linux/Debian en draait het volledige Python applicaties. Het ontwerp is rijk aan randapparatuur, zoals GPIO, I2C, SPI en HDMI, waardoor het ideaal is voor kleinschalige automatisering, draagbare gadgets en educatieve projecten die weinig ruimte en stroom nodig hebben. Het ecosysteem dat door de community wordt ondersteund zorgt voor flexibiliteit en gebruiksgemak in diverse eenvoudige toepassingen. Verrassend genoeg kun je al deze functies al krijgen voor slechts $ 35.

Risc-V Mango Pi MQ Pro

Nuclei DDR200T ontwikkelboard

Dit board van Nuclei System bevat een Xilinx XC7A200T-2 FPGA voor hardwareversnelling, prototyping en ontwikkeling van aangepaste logica, samen met een overvloed aan opslag en uitgebreide interfaces voor veelzijdige connectiviteit. De RISC-V microcontroller, de GD32VF103, verbetert de programmeerbaarheid, waardoor hij ideaal is voor besturingstaken en interfacing met de FPGA. De combinatie van FPGA-flexibiliteit en MCU-integratie ondersteunt industriële automatisering en embedded ontwikkeling. Het board kost $ 770, maar rechtvaardigt zijn prijs met zijn geavanceerde functies en uitzonderlijke prestaties voor veeleisende toepassingen.

Nuclei DDR200T

BeagleV Ahead

De BeagleV Ahead is een open-source RISC-V SBC aangedreven door de T-Head TH1520 SoC, met een 2 GHz quad-core XuanTie C910 processor met geavanceerde GPU en NPU-mogelijkheden. De compatibiliteit met BeagleBone Black cape headers maakt hardware-uitbreiding mogelijk, waardoor hij geschikt is voor robotica, AI en multimediatoepassingen. Met ondersteuning voor Linux en open-source frameworks is hij ontworpen om ontwikkelaars in staat te stellen het potentieel van de RISC-V architectuur te verkennen in complexe AI en machine learning projecten. Voor slechts $ 150 is deze SBC een echte krachtpatser.

BeagleV Ahead

Milk-V Mars

De Milk-V Mars is een compacte en krachtige RISC-V SBC aangedreven door de StarFive JH7110 SoC, met een quad-core CPU met een kloksnelheid tot 1,5  GHz. Het ondersteunt tot 8 GB LPDDR4 geheugen, een eMMC slot en SPI flash voor bootloader opslag, waardoor het zeer geschikt is voor ontwikkelingstaken. Met drie USB 3.0 poorten, een USB 2.0 poort en een HDMI 2.0 uitgang die 4K-resolutie ondersteunt, is hij zeer geschikt voor multimediaprojecten, eenvoudige servers en algemene Linux ontwikkeling. Extra functies zoals een 40-pins GPIO, PoE-enabled Ethernet en MIPI-interfaces voor camera's vergroten de veelzijdigheid en maken gebruik in IoT, edge computing en embedded systemen mogelijk. Voor ongeveer $ 70 voor de 8 GB variant is het een koopje voor de prestaties die het levert.

Milk-V Mars RISC-V

Milk-V Megrez

De Milk-V Megrez is een Mini-ITX RISC-V apparaat dat wordt aangedreven door de Eswin EIC7700X SoC, met een quad-core SiFive P550 CPU op 1,8 GHz. De ingebouwde GPU ondersteunt geavanceerde grafische standaarden zoals OpenGL ES 3.2 en Vulkan 1.2, terwijl de 19,95 TOPS NPU lokale AI-verwerking mogelijk maakt voor toepassingen in machine learning en robotica. Met ondersteuning voor maximaal 32 GB LPDDR5 geheugen, meerdere opslagopties, waaronder SATA SSD's en eMMC, en een reeks aansluitmogelijkheden zoals HDMI, USB 3.0 en dubbel Gigabit Ethernet, is dit board ideaal voor AI-ontwikkeling, high-performance computing en multimediataken. De compatibiliteit met Linux en veelzijdige hardware-interfaces maken het een belangrijke stap voorwaarts in RISC-V desktop computing. Je kunt dit krachtige board kopen voor $200.

Milk-V Megrez

Milk-V Duo 256M

De compacte Milk-V Duo 256M is een veelzijdig embedded ontwikkelplatform dat wordt aangedreven door de SOPHGO SG2002 chip. Met een geheugenuitbreiding tot 256 MB DRAM is het geschikt voor toepassingen die een grotere geheugencapaciteit vereisen. Het platform heeft een dual-core RISC-V CPU (C906 op 1 GHz en 700 MHz) naast een Cortex-A53 Arm CPU, waardoor naadloos schakelen tussen RISC-V en Arm architecturen mogelijk is. De TPU levert 1,0 TOPS aan AI-rekenkracht, waardoor het ideaal is voor edge intelligence in slimme camera's, video deurbellen en IoT-apparaten. Rijke GPIO-interfaces (SPI, UART) en multimediamogelijkheden zoals H.265 videocodering, HDR en ruisonderdrukking maken de Duo nog geschikter voor industriële en smart home toepassingen. De Duo ondersteunt ook Linux en RTOS en biedt ontwikkelaars een krachtig en flexibel platform voor uiteenlopende projecten. De kaarten zijn verkrijgbaar voor ongeveer €30.

Milk-V Duo

Banana Pi BPI-F3

De Banana Pi BPI-F3 is een RISC-V ontwikkelboard van industriële kwaliteit, aangedreven door de SpaceMiT K1 8-core RISC-V processor, die 2,0 TOPS aan AI-rekenkracht integreert. Het biedt flexibele configuraties met 2/4/8/16 GB DDR en tot 128 GB eMMC opslag. Met dual Gigabit Ethernet poorten, vier USB 3.0 poorten, PCIe voor M.2 uitbreiding en ondersteuning voor HDMI en dual MIPI-CSI camera's blinkt dit board uit in geavanceerde prototyping, industriële toepassingen en AI-gedreven taken. De compatibiliteit met Linux distributies en diverse hardware-interfaces maken het ideaal voor high-performance computing en robuuste ontwikkelomgevingen. Het is verkrijgbaar voor $ 70 en biedt een perfecte balans tussen kosten en mogelijkheden.

Banana Pi

Espressif ESP32 boards

De op RISC-V gebaseerde MCU's van Espressif, waaronder de ESP32-P4, ESP32-C3 en ESP32-C6, behoren tot onze favorieten en zijn zeer geliefd bij de gemeenschap vanwege hun veelzijdigheid en robuuste software-ecosysteem. De nieuwste en beste ESP32-P4 heeft een dual-core CPU die draait op maximaal 400 MHz, een extra low-power core en 768 KB on-chip SRAM met externe PSRAM ondersteuning. Hij blinkt uit in AI, IoT en HMI-toepassingen, met 55 programmeerbare GPIO's en uitgebreide ondersteuning voor randapparatuur, waaronder USB OTG 2.0 HS, Ethernet en MIPI-CSI voor hoge-resolutie camera's. Met hardwareversnellers en mediacodering voor H.264 bij 1080p is het een topkeuze voor multimediarijke projecten. De bredere Espressif RISC-V familie biedt uitstekende frameworkcompatibiliteit, waardoor firmwareontwikkeling naadloos verloopt op meerdere platformen. Deze kaarten zijn ook budgetvriendelijk, met prijzen variërend van $ 3 tot $ 50, afhankelijk van de variant en functies. Een van de beste opties is de Seeed Studio XIAO ESP32C3, uitgerust met de ESP32-C3 SoC, die 400 KB SRAM en 4 MB Flash combineert in een compact ontwerp ter grootte van een duim. Het is ideaal voor het IoT, wearables en netwerken met een laag stroomverbruik.

RISC-V ESP

Bouffalo Lab BL616/BL618 en Sipeed M0S

De Bouffalo Lab BL616 en BL618 zijn 32-bit RISC-V draadloze MCU's gebouwd voor IoT-toepassingen. Ze ondersteunen Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 en Zigbee, waardoor ze ideaal zijn voor smart home-apparaten en Matter-gebaseerde automatisering. Ze draaien tot 320 MHz met een geïntegreerde FPU en DSP, waardoor ze prestaties en efficiëntie in balans brengen. Met 480 KB SRAM, ingebouwd flashgeheugen en meerdere communicatie-interfaces (USB 2.0, SDIO, SPI, I2S) zijn ze veelzijdig voor ingebedde projecten. Hun ultra-low-power modi en beveiligde opstartfuncties maken ze zeer geschikt voor batterijgevoede apparaten die betrouwbare connectiviteit en beveiliging nodig hebben. Daarnaast heeft Sipeed de compacte M0S module op basis van de BL616 gelanceerd. Met 4 MB flash, 512 KB SRAM en USB 2.0 ondersteuning is deze kleine (11×10 mm) module ontworpen voor ultra-low-cost IoT toepassingen. Met al deze eigenschappen is een board verkrijgbaar voor een bescheiden $ 4.

RISC-V Bouffalo Lab BL616

WCH CH32V003 boards

De CH32V003 van WCH is de meest kosteneffectieve van deze serie, een 32-bit RISC-V MCU ontworpen voor industriële en universele toepassingen. Hij heeft een QingKe V2A kern die draait op maximaal 48 MHz, 16 KB flash en 2 KB SRAM. Met ondersteuning voor meerdere spaarstanden is hij geoptimaliseerd voor energiezuinige werking. Hij bevat een 10-bit ADC, op-amp comparator en standaard interfaces zoals USART, I²C en SPI. De ultrakleine behuizing en 1-draads seriële debug-interface maken hem ideaal voor compacte embedded systemen, automatisering en IoT-apparaten met laag vermogen. De chip zelf kost minder dan $ 0,20 en ik kon zelfs een CH32V003 ontwikkelboard vinden op AliExpress, dat verkocht werd voor minder dan $ 1 - een deal die moeilijk te weerstaan is. Tussen haakjes: In een van de volgende edities zal auteur Tam Hanna de CH32V003 en de bijbehorende IDE uitproberen.

WCH CH32V003

WCH CH32V307V-EVT-R1

De WCH CH32V307 op het CH32V307V-EVT-R1 board is een RISC-V microcontroller met veel mogelijkheden, ontworpen voor onderling verbonden toepassingen. Hij draait op maximaal 144 MHz, met een single-precision FPU en hardware stack-gebied voor betere prestaties. De controller bevat 64 KB SRAM, 256 KB Flash en een groot aantal randapparaten, zoals acht UART-poorten, USB 2.0 HS, Ethernet met ingebouwde PHY en meerdere timers. De GPIO's kunnen worden toegewezen aan externe interrupts en hij ondersteunt ADC, DAC, SPI en I2C interfaces, waardoor hij veelzijdig is voor industriële automatisering, real-time gegevensverwerking en communicatiegerichte taken. De efficiënte spaarstanden en robuuste connectiviteit maken het een solide keuze voor geavanceerde embedded systemen. Je kunt het ontwikkelboard vinden bij verschillende leveranciers (waaronder de Elektor Store) voor ongeveer € 20.

WCH CH32V307V-EVT-RI

GigaDevice GD32VF103CBT6 boards

De GD32VF103CBT6 microcontroller van GigaDevice is te vinden op ontwikkelboards zoals de Sipeed Longan Nano en het LilyGo TTGO T-Display-GD32 RISC-V ontwikkelboard (verkrijgbaar in de Elektor Store voor een gereduceerde prijs van slechts € 12,95). Beide boards zijn uitgerust met een klein LCD-scherm en een SD-kaartaansluiting, waardoor allerlei stand-alone apparaten mogelijk zijn. De 32-bits RISC-V CPU bevat een Bumblebee Core van Nuclei System, 128-K Flash en 32-K SRAM, een RTC, 3× USART en vele andere interfaces zoals USB, I2C, SPI, I2S en CAN.

GD32vf103-series

Raspberry Pi Pico 2

Raspberry Pi verraste iedereen door twee Hazard3 RISC-V kernen toe te voegen aan de recente RP2350 die de Raspberry Pi Pico 2 aandrijft! Het biedt 520 KB SRAM, 4 MB flash-opslag, 26 multifunctionele GPIO-pinnen, waaronder 4 die gebruikt kunnen worden voor ADC, en een uitgebreide set randapparatuur, waaronder twee UART-interfaces voor seriële communicatie, twee SPI plus twee I²C controllers en 24 PWM kanalen. Daarnaast bevat het bord 12 PIO (programmeerbare I/O) statusmachines en een USB 1.1 controller met PHY die zowel host- als apparaatmodi ondersteunt. De Pico 2 kost slechts $ 5 en is perfect voor het leren en experimenteren met RISC-V.

Pico 2

Dit is nog maar het begin van een kleine selectie op RISC-V gebaseerde MCUs en CPUs. Ze variëren van Arduino Nano-grade MCU's tot desktop en laptop-grade CPU's, en er worden er de komende jaren nog veel meer verwacht, die de snelle groei en het potentieel van het RISC-V ecosysteem aantonen.


Noot van de redactie: Dit is een ingekorte versie van het artikel “The RISC-V Open-Source Processor Architecture” van Saad Imtiaz (Elektor) en Jean-François Simon (Elektor). Het volledige artikel (240736-01) verschijnt in Elektor maart/april 2025


Vragen of opmerkingen?

Hebt u technische vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur een e-mail naar de auteurs via saad.imtiaz@elektor.com en jean-francois.simon@elektor.com of naar de redactie van Elektor via redactie@elektor.com.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Embedded & AI!