Paulo Peres, een enthousiaste elektrotechnicus die geïnteresseerd is in analoge hardware en projecten met MCU's, heeft een goed gevulde werkruimte in São José dos Campos, Brazilië. Zijn ruimte heeft alle benodigde gereedschappen en onderdelen die hij nodig heeft om nieuwe elektronicaprojecten aan te pakken. Het is duidelijk dat Paulo een passie heeft voor analoge schakelingen, zoals hij ons onlangs beschreef!
 
Hoe zou je jouw ruimte het beste omschrijven? En hoe gebruik je die?

Paulo Peres: Het is mijn elektronica thuislab. Ik kan er prototypes maken en probleemoplossingen bedenken. En ik gebruik het om oude meetapparatuur te restaureren, het speelgoed van mijn kinderen te repareren en mijn eigen ideeën over sensoren en voedingen te ontwikkelen (voornamelijk analog front-end schakelingen).
 
Waar bevindt zich jouw werkruimte?

Paulo: In mijn achtertuin staat een soort externe slaapkamer/huiskantoor. Het is niet al te klein, maar het is rommelig met apparatuur, gereedschap en onderdelen.
 
Hoe lang heb je deze werkruimte al?

Paulo: In de huidige versie nog geen vier jaar; maar ik heb deze ruimte om te werken al 30 jaar in stand gehouden. De afgebeelde werkbank gebruik ik sinds het begin van de jaren '90.
Workspace benchview
Deze werkruimte wordt al sinds het begin van de jaren negentig gebruikt.
Wat waren je oorspronkelijke behoeften en doelstelling voor de werkruimte?

Paulo: Nou ja, in feite maakte ik me zorgen over het goed onderbrengen van mijn verzameling apparatuur. Ik had in het verleden grotere ruimtes. Dus heb ik iets meer apparatuur dan ik kan gebruiken op hetzelfde moment. Sommige zijn lomp en andere zijn niet helemaal functioneel. (Uiteindelijk zal ik ze wel repareren).

Toen ik naar mijn huidige woning verhuisde, was deze ruimte de beste. Ik kan de meeste van mijn apparatuur met enig comfort bedienen. Wat extra ruimte voor de computer zou echter fijn zijn. Ik heb veel ruimte gebruikt om alleen de stalen stellingen te kunnen plaatsen.
 
Vertel ons eens over je technische interesses. Aan wat voor soort dingen werk je graag in je werkruimte? Waarom besteed je aandacht aan deze projecten?

Paulo: Ik werk graag met analoge schakelingen. Hoewel ik ook met MCU's/CPU's werk, heb ik belangstelling voor schakelende voedingen, vermogenselektronica, het genereren en vormen van signalen, reverse engineering en restauratie van testapparatuur.

Ik ontwikkel graag analog "front-end" schakelingen om met MCU's te verbinden. Bijvoorbeeld capaciteitsmetingen om de vochtigheid in materialen te bepalen of differentiële magnetische sensoren om metalen gericht te detecteren. Om een idee te geven: ik heb nieuwe spanningsvermenigvuldigers gemaakt voor Tektronix oscilloscopen door middel van reverse engineering. 
Vind je het leuk om te leren waar andere technici en makers hun elektronicaprojecten uitvoeren? Kijk dan eens naar deze elektronica werkplekken.
Welk gereedschap heb je in je werkruimte? En hoe en waar je je gereedschap opbergt?

Paulo: Ik heb een heleboel dingen. Zoals vijf werkende oscilloscopen, één in reparatie, en een aantal "gedeeltelijke" oscilloscopen die wachten op een goed idee. Tenminste vijf verschillende multimeters, twee AC voltmeters, vier frequentietellers, drie voedingen, drie functiegeneratoren, een pulsgenerator, een stroomsensor, drie LCR bruggen, een soldeerstation, twee nabewerkingsstations, en nog veel meer. De meest gebruikte apparatuur staat direct op de stalen plank boven de werkbank, de rest verdeeld over stalen planken achter mijn stoel. Daarnaast is er een inventaris van elektronische componenten in plastic laadjes. Allemaal opgenomen in de EleLa database.
 
Wat beschouw je als je belangrijkste apparaat?

Paulo: Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb geweldige historische exemplaren van technologie in mijn lab. Maar als ik er één mag uitkiezen, dan is dat mijn Tektronix 7613 scoop. Hij is uitgerust met twee 7A26 plug-ins én een 7B92, heeft analoge opslag en analoge uitlezing. Hij werkt zo goed dat ik zelden mijn HP digitale oscilloscoop (die 20 jaar jonger is) aanzet. Het beste woord dat ik heb om de vier gelijktijdige groene analoge signalen op het scherm te beschrijven is "magisch". Mijn Philips PM6303 RLC brug die ik "uit de dood heb teruggebracht" staat op de tweede plaats.
 
Selfie with the Workspace
Paulo Peres in zijn werkkamer.
Wat is er speciaal of uniek aan je werkruimte?

Paulo: De ruimte is eigenlijk gemeenschappelijk. Wat mijn plek uniek maakt is de verzameling. Ik houd van oscilloscopen omdat ze de synthese zijn van signaalvisualisatie. Als we het over analoog hebben, drukt het de state of the art uit van CRT-besturingstechnieken. RLC bruggen brengen het summum van meetmethoden voor elektrische eigenschappen. En het resterende, geeft me de middelen om een bepaald verschijnsel te repliceren of te isoleren om iets te bestuderen en te bouwen.
 
Heb je plannen voor je werkruimte? Misschien wat nieuwe apparatuur, gereedschap of opslag? 

Paulo: Ik ben altijd op zoek naar "nieuwe" oude instrumenten. Onlangs heb ik een gebruikte stereomicroscoop gekocht als hulp bij het SMD-solderen, maar hij moet nog worden opgeknapt voordat ik hem kan gaan gebruiken. Een 3D printer is een idee voor de toekomst.
 
Heb je een favoriet elektronica-gerelateerd project? Wat heb je gebouwd? En waarom heb je het gebouwd? Wat kwam er bij kijken? 

Paulo: Dat was een conceptproef voor een dialyseapparaat, jaren geleden. Het idee was echter niet van mij. Ik heb alleen geholpen het uitvoerbaar te maken. Het bestond uit een oscillerend stalen blad in een vloeistofkanaal. Ik bouwde een 12-kanaals stroomversterker om het magnetische veld te regelen dat nodig was om het blad te bewegen (opgewekt door 12 solenoïds), een vijf-kanaals differentiële capaciteitsmeter om de positie te meten en een 4 tot 12 analoge demultiplexer met level hold omdat de beschikbare hardware (in de controller) slechts vier analoge uitgangskanalen had. Ik gebruikte hiervoor een TL074, 4016, LM675, enz. Er waren veel eenvoudige probleempjes op te lossen, maar het was erg gaaf om het voor elkaar te krijgen. Desondanks werkte het prototype met wat kleine problemen maar het werd als een succes beschouwd.
 
Heb je een droomproject?
 
Paulo:
Onlangs besloot ik mijn eigen RPN rekenmachine te bouwen (een soort HP LED display tijdperk revival; en daar ben ik nu mee bezig). Het zet me aan het denken over hoe ver ik kan gaan als ik een high-end analoge scoop ga ontwerpen. Ik heb genoeg ideeën met een scoop, ik hou van sensoren en metingen en zou graag een grafische impedantie-analyzer ontwikkelen. Het zou perfect zijn als het analoog kon. Twee sporen op een CRT-scherm zetten, R+jx. Bedienbaar als een analoge scoop. Ik weet dat een microprocessor oplossing gemakkelijker zou zijn, maar dit is leuker.
 
Heb je advies of aanmoedigingen voor andere leden van de Elektor gemeenschap die overwegen een werkruimte in te richten?

Paulo: Lees de klassiekers! En met "de klassiekers" bedoel ik de Tektronix en HP servicehandleidingen uit de jaren zeventig. Daaruit valt meer te leren dan je je ooit kunt voorstellen.

Waar ontwerp en test jij elektronica? Laat je werkplek zien!

Wil je details over je werkplek delen met Elektors wereldwijde gemeenschap van technici, studenten en makers? Neem een paar minuten de tijd om dit formulier in te vullen, zodat onze redactie contact met je kan opnemen!


Vertaling: Hans Adams