Dit is de overtreffende trap van het bekende infinity mirror-concept, oftewel de oneindige spiegel. Met meer spiegels en meer leds kun je kubussen, obelisken en veelvlakken bouwen. En met zulke flitsende 3D-objecten zul je gegarandeerd de aandacht trekken.
Dit artikel van Jan Thar ("Infinity mirror in 3D") verscheen voor het eerst in Make: editie 1/2020.


Semi-transparante spiegels worden samen met leds al lang gebruikt voor verrassende effecten in de vorm van onein-
dige spiegels of een smart mirror. In een drie- dimensionale vorm zoals een kubus zorgt dit concept voor nog meer fascinerende ef- fecten, omdat je het oneindigheidseffect in alle richtingen kunt toepassen. De kubus- vorm is erg geschikt voor beginners, omdat deze gemakkelijk te bouwen is en de sym- metrie voor een chique kolomstructuur zorgt. Natuurlijk kun je ook complexere vor- men bouwen. Bijzonder geschikt zijn zeer symmetrische objecten (veelvlakken) of vor- men die er door de weerspiegelingen veel ingewikkelder en groter uitzien dan ze ei- genlijk zijn.

Het basisprincipe is altijd hetzelfde: op een geraamte bevestig je ledstrips, bij voorkeur de populaire WS2812b of andere individueel aanstuurbare leds. Het geraamte bedek je vervolgens met semi-transparante spiegels. Met een zelf geprogrammeerde microcon- troller of de bij de leds geleverde bediening stuur je het systeem aan. Tot slot kun je voor een strakker design de randen van de spie- gels aan de buitenkant nog bekleden.

De eerste Nederlandse editie van Make: magazine ligt nu beschikbaar! Benieuwd naar de inhoud? Geniet van dit gratis artikel uit de laatste uitgave. We weten zeker dat je het artikel informatief en inspirerend zult vinden! Klopt dat? Word dan vandaag nog Make: abonnee. Klik hier voor een super voordelig abonnement!