Weet je nog dat Raspberry Pi's buitengewoon zeldzaam en moeilijk te verkrijgen waren? Wie herinnert zich dat niet? Ik wel, maar misschien ben ik gewoon geïnteresseerd in dat soort dingen, en misschien zou ik het niet weten als er een tekort was aan bijvoorbeeld Bone Fones.
 
You’re standing in an open field. Suddenly there's music in all directions. Your bones resonate as if you're listening to beautiful music in front of a powerful home stereo system. But there's no radio in sight, and nobody else hears what you do. The Bone Fone.
Bone Fone uit 1979. Bron: De Atlantische Oceaan
Nou, van Ash Hill bij Tom's Hardware komt het nieuws dat het scooterbedrijf Spin zijn voertuigen in San Francisco, waar ze in 2021 in gebruik zijn genomen, heeft uitgerust met Raspberry Pi 4's. Gezien de toepassing lijkt dit een weinig overdreven. Ik bedoel, gebruik misschien een Raspberry Pi Zero, of is dit al te veel? Of zelfs een ESP32-board?

En, was het niet in 2021 toen het tekort begon? Eerst het wc-papier in 2020, toen onze geliefde nieuwste-model single-board computers in 2021, en Spin had besloten dat de Pi 4 het ideale platform was om in hoeveelheden van een hele vloot in te zetten.
 
Raspberry Pi 4 inside Spin Scooter
rondje Raspberry Pi. Let op de extra draadloze, interface- en voedingskaarten.
Bron: abolish.social via Tom's Hardware.
OK, prima, dus ze zijn een bedrijf, ze hadden een use case en, na een ongetwijfeld gedetailleerde projectanalyse, kozen ze de computermodule waar ze zich het prettigst bij voelden. Dat kan ik ze niet kwalijk nemen.
 
Spin scooters
Spin Scooters. Bron: Wikimedia CCY-BY-SA-4.0

Maar wat gebeurde er toen Spin, met een andere bedrijfsfocus na een ongetwijfeld gedetailleerde Excel-analyse, besloot dat hun markt in San Francisco de weg van de Bone Fone zou opgaan en verlaten zou worden? Natuurlijk stuurden ze een aantal vrachtwagens op pad en haalden ze hun scooters overal in de stad op om ze op andere markten in te zetten, of in ieder geval de onderdelen te bewaren als reserve voor andere vervoersmiddelen, toch? Fout.

Het lijkt erop dat wat ooit bezittingen waren meteen als afval werd beschouwd, en wie wil er betalen om overal in de stad afval te verzamelen?

Hoe dan ook, nu het geheim bekend is, zou ik niet op het volgende vliegtuig naar San Francisco springen - het goede spul is waarschijnlijk al opgepikt door vindingrijke lokale hobbyisten. Maar toch, zou jij je waardevolle hardware op straat achterlaten als je een glanzend nieuwe kans op de markt ziet? Ik denk dat niet.

Werd je in de steek gelaten tijdens het tekort? Heb je eindelijk alle Raspberry Pi's die je nodig had? Zoals altijd, als je iets geweldigs hebt gemaakt, kun je ons en de community dat laten zien op het Elektor Labs platform. We zijn nu al benieuwd!