Scherm met trendverloop bij Mooshimeter
De nauwkeurigheid van de Mooshimeter is een bijzonder sterk punt van dit apparaat. Dan gaat het niet om de absolute nauwkeurigheid, want die bedraagt standaard 0,5% FS voor I/U-metingen (vergelijkbaar met aan een doorsnee-DMM). Nee, dankzij de 24-bits omzetters (die volgens de specs minstens 18 effectieve bits leveren bij 125 samples/s) heb je een enorme resolutie waarmee zeer kleine stroom- of spanningsveranderingen kunnen worden gedetecteerd. Ter vergelijking: een betere 4,5-digit DMM heeft gewoonlijk een 16-bits ADC.
Het bereik van de Bluetooth-verbinding was in het Elektor-kasteel uitstekend. Ik kon gemakkelijk zo'n 10 meter door enkele muren heen nog verbinding maken. Dat is natuurlijk niet altijd nodig, maar zo'n draadloze verbinding kan wel heel handig te zijn om een testopstelling op een labtafel te maken en vervolgens wat verderop achter je bureau het meetverloop te volgen.
 
Conclusie
Bij een meetapparaat dat qua bediening of functionaliteit duidelijk afwijkt van de gebruikelijke, is het altijd de vraag hoe snel je er aan went en hoe het vervolgens in de praktijk bevalt. Nou, dat zit bij dit apparaat wel goed. Het is een goed doordacht apparaat dat duidelijk door praktijkmensen is ontwikkeld en uitgewerkt. Er zit geen overbodige franje aan, het doet precies wat je ervan verwacht en het enige dat je als gebruiker moet doen is even wat tijd investeren in de bediening. De Mooshimeter is me prima bevallen en er zijn nauwelijks kritiekpuntjes. Die zitten vooral in de software die naar mijn smaak nog iets duidelijker mag wat betreft de indicatie van bereiken en instellingen en hopelijk in de toekomst ook nog wordt uitgebreid met extra features zoals vermogens- en powerfactor-meting.
De Mooshimeter is een meetinstrument met uitstekende eigenschappen en unieke features, de prijs is fair en ik zou hem dan ook meteen aanschaffen voor eigen gebruik. Maar alleen als ik mijn gewone multimeter mag houden, want daar wil ik toch nog geen afscheid van nemen!