Praktijk
Meetscherm van de Mooshimeter onder Android

De Mooshimeter wordt geleverd in een stevig tasje, samen met drie meetsnoeren en drie geïsoleerde krokodillenklemmen van goede kwaliteit. De meter zelf zit in een doorzichtige behuizing en is erg klein. De enige aansluitingen op het kastje zijn vier aansluitbussen: V(olt), A(mpère), Ω en C(ommon). De Ω-aansluiting kan ook worden gebruikt voor het meten van kleine spanningen onder 1 V. Een aan/uit-knop zit niet op het kastje, de meter staat continu in een standby-modus. Een knipperend LEDje op de print geeft de status aan: langzaam knipperen is standby, sneller knipperen betekent dat er metingen worden uitgevoerd. De levensduur van de twee AA-batterijen in de meter bedraagt volgens de fabrikant een jaar in standby-modus en 50 uur in continu-gebruik. Dat is behoorlijk lang; de twee cellen zijn snel vervangen door nieuwe exemplaren, maar vanuit veiligheidsoverweging kan het kastje alleen worden geopend na het losdraaien van twee schroeven.
Ik heb de Mooshimeter in het Elektor-kasteel getest in combinatie met een moderne Android-telefoon, want minimaal Android 4.3 en ondersteuning voor Bluetooth 4.0 (BLE) zijn noodzakelijk. De app is snel geïnstalleerd vanuit Google Play en na de start wordt de meter meteen gedetecteerd. Na een druk op de twee stekkertjes naast het gedetecteerde apparaat wordt verbinding gemaakt en verschijnt een scherm met twee meetwaarden, stroom en spanning.
In het overzicht zijn alle instellingen te zien, zoals het actuele meetbereik (staat standaard op automatisch, maar kan ook met de hand worden gekozen), de sampling-frequentie (max. 8 ksamples/s per ingang, behoorlijk hoog voor een multimeter) en de grootte van de sample-buffer. Verder zijn er nog een knop voor het in- en uitschakelen van het dataloggen en een Zero-knop waarmee de huidige meetwaarden als referentie voor volgende metingen worden gebruikt (een soort offset om meetverschillen gemakkelijk weer te geven). Het hele scherm is duidelijk zonder overbodige poespas, maar in het begin zit je wel even te zoeken waar alles voor dient. Je kunt namelijk op bijna elk veldje tikken en dan verandert er ook wat. Het is allemaal weliswaar heel logisch opgezet, maar je moet eerst wat tijd doorbrengen met dit menu en alles even uitproberen. Er kan niks stuk gaan, dus tap maar op elk veldje en kijk wat er gebeurt. Na een half uurtje weet je hoe het in elkaar zit en werkt het (bijna) net zo handig als de draaiknop op een gewone DMM.
Als je het scherm een kwart slag draait, kom je in een grafisch scherm waarin het trendverloop van de gemeten spanning en stroom worden getoond. Je kunt ook kiezen voor XY-weergave. Verder is er nog een buffer-modus, die na selecteren de data in de buffer zichtbaar maakt als signaalverloop (een scoopplaatje dus). Het verwerken van de data duurde op mijn quad-core telefoon nogal lang, maar dat kan aan het Android-systeem liggen. Volgens de Mooshim-ontwerpers werken sommige onderdelen van de app beter op een iOS-toestel.