Mogelijkheden 2/2

Het standaard oscilloscoopscherm
toont weinig bedieningselementen,
de meeste instellingen geschieden via touchscreen of muis.
Links naast het raster staat bij elk signaal een identiek gekleurd bolletje dat een aantal functies verbergt. Raak het aan of klik er op en er verschijnt een klein menu voor het instellen van de DC/AC-koppeling, triggering, probe-verzwakking en het verbergen van het signaal. Aan de rechterkant staat ook zo’n bolletje, in het bijbehorende menuutje kunnen zaken zoals het te triggeren kanaal en de triggerflank worden gekozen.

Een meetbox kan worden opgeroepen die alle belangrijke gegevens en instellingen van een signaal bevat. Is ze niet meer nodig, dan wordt ze gewoon ‘uit beeld’ geschoven of weggeklikt. Aan de bovenzijde van het scherm kan de hardware-geheugenbuffer worden opgeroepen. We krijgen dan de totale inhoud van de buffer te zien (4 Msamples) en kunnen snel een gedeelte selecteren met vingers of muis om dit nauwkeuriger te bestuderen.

In het menu links zitten alle instellingen voor de AWG. Momenteel kan de gebruiker kiezen uit een aantal standaard golfvormen of een zelf gedefinieerd signaal in de vorm van een CSV-bestand, dat via Dropbox of lokaal beschikbaar is.

Opvallend zijn de beschikbare digitale decoders die standaard aanwezig zijn in de software. In deze prijsklasse is dat zeker niet gebruikelijk (gewoonlijk moet men deze apart aanschaffen). Deze maken het mogelijk om verschillende soorten digitale formaten te ontrafelen en bijvoorbeeld direct de waarden van adressen of data op het scherm te laten zien. Op dit moment zijn I²C, 3- en 4-wire SPI en UART standaard geïntegreerd en er volgen nog meer. Bovendien kan iedere gebruiker vrij eenvoudig zijn eigen decoders schrijven en deze beschikbaar stellen voor de Smartscope-community. Zo’n decoder bestaat uit één enkel dll-bestand dat in een systeemmap moet worden geplaatst. Dit is zodanig opgezet dat het zonder aanpassingen op alle platforms werkt. Ik ben hier beslist wel enkele features vergeten te vermelden, maar hiermee krijgt u toch wel een goede indruk van de mogelijkheden van dit scoopje.