Mogelijkheden 1/2

De logic analyzer met zijn 8 kanalen.
In de hardware-buffer kan men snel
door 4 miljoen meetwaarden lopen
en alles gedetailleerd bekijken
Ik heb de software geïnstalleerd op een Windows-PC en een Android-tablet. Bij een Android-apparaat is het nodig dat dit minstens op versie 4.0 draait en dat het USB-host-support heeft. Alle software-versies zijn beschikbaar op de website van LabNation, de Android-app is ook te vinden bij Google Play. Bij een tablet is nog een micro-USB OTG-kabeltje (van enkele euro’s) nodig om de SmartScope ermee te verbinden. De combinatie tablet/SmartScope vormt een handig mobiel meetstation, aangezien het scoopje uit de tablet wordt gevoed en het geheel onafhankelijk van het net kan worden gebruikt.

Na het starten van de software wordt eerst de complete ‘firmware’ voor de SmartScope in de FPGA geladen. Dit duurt circa één seconde. Op deze wijze wordt steeds de nieuwste versie geladen en zijn er ook geen bootloader en flash-geheugen nodig in het apparaat.

De software ziet er op beide systemen hetzelfde uit en start altijd op in de oscilloscoop-modus (figuur 2). Links staat een hoofdmenu met alle instellingsmogelijkheden. Onderaan staan enkele veelgebruikte instellingen. De rest van het scherm wordt ingenomen door het ‘scoopscherm’ met een schaalverdeling, waarop de gemeten signalen worden getoond. Dat zijn de twee analoge ingangen of de acht digitale ingangen in de logic-analyzer-modus; bij gebruik van een van de ingebouwde seriële decoders worden ook de berekende data getoond.

Tot zover is het allemaal niet zo bijzonder. Wat vooral opvalt, is dat je in eerste instantie een heleboel knoppen en instellingen mist. In plaats van menu’s en knoppen gebeurt hier immers vrijwel alles door klikken met de muis of (bij een touchscreen) door aanraken met je vingers. Dat is wel even omdenken. Maar als je eenmaal gevonden hebt waar een bepaalde instelling zit of hoe je iets verandert (bijv. de ingangsverzwakking veranderen door de grootte van een signaal met twee vingers aan te passen (pinch/strech), dan weet je snel niet meer beter.