Ton Giesberts (Elektor-lab)


Kerstbomen zijn er in alle soorten en maten, ook elektronische. In Elektor zijn in de loop der jaren heel wat elektronische varianten gepubliceerd. Op een gegeven moment had iemand in het Elektor-lab het lumineuze idee om een spiraalvormige kerstboom te ontwerpen, gemaakt van printmateriaal. Het printmateriaal wordt uitgerekt naar boven, zodat de vorm van een kerstboom ontstaat. Op de spiraal zijn (witte) LED’s geplaatst. De elektronica zorgt ervoor dat de LED’s met een onregelmatig knipperpatroon worden aangestuurd. Om het geheel zo eenvoudig mogelijk te houden, is geen microcontroller toegepast, maar een ‘ouderwetse’ schakeling met digitale logica. Deze bestaat uit een eenvoudige random-generator (opgebouwd rond een 4015 dual 4-bits statisch schuifregister en een quad-EXOR-gate 4070) en een aantal drivers voor het aansturen van de LED’s.
 
Ook elke twee weken een Elektor.POST artikel in de mailbox?
Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief!


De knipperschakeling De opzet van de schakeling is dus simpel: een schuifregister met terugkoppeling dat een willekeurig uitgangspatroon levert voor het aansturen van de LED’s, een oscillator die het schuifregister van klokpulsen voorziet en een aantal drivers die ketens van steeds drie in serie geschakelde LED’s aansturen op basis van de uitgangsniveaus van het schuifregister (figuur 1). Voor het eerste prototype werd een randomgenerator gemaakt met een 4-bits schuifregister, waarvan twee uitgangen via een EXOR werden teruggekoppeld. Dat leverde een reeks van 15 verschillende uitgangscombinaties op (0000 is niet toegestaan omdat dit een hangup zou veroorzaken).

Verder lezen? Download het volledige artikel gratis als .PDF bestand onder het kopje 'Bijlages' hieronder. Veel succes met het project!