Over dit artikel

CompactFlash-interface voor uC

Onder andere voor het 89S8252 flash-board

CompactFlash-interface voor uC
CompactFlash-kaarten zijn ideaal voor het opslaan van grotere hoeveelheden data. Deze blijven jarenlang in het geheugen aanwezig zonder dat er een voedingsspanning nodig is. Na de Compact-Flash-drive voor PC's (april 2002) presenteren we nu een soortgelijke schakeling voor microprocessorboards, in het bijzonder het populaire 89S8252-board van de basiscursus microcontrollers.
Deze CF-interface is in eerste instantie ontworden als uitbreiding van het in december 2001 gepubliceerde 89S82852 flash-board. De schakeling kan ook worden toegepast bij andere microcontroller-boards, maar dan moet men zelf een verloop-adapter maken tussen de CF-interface en de uitbreidingsconnector die op het bewuste controller-board aanwezig is.
De interface maakt het mogelijk dat de processor gegevens kan lezen en schrijven van en naar een CompactFlash-card. Op deze manier wordt de geheugencapaciteit van de schakeling enorm vergroot.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
De meeste lezers zullen intussen wel gemerkt hebben dat aan het eind van dit artikel een stuk tekst is weggevallen. We drukken de betreffende passage hieronder alsnog af:
Tot slot
Bij het gebruiken van een CompactFlash-card is het verstandig om eerst een backup te maken van de inhoud van deze kaart, zodat er zonder problemen naar hartelust mee geëxperimenteerd kan worden.
Wanneer er via het microcontroller-systeem geschreven is naar de CompactFlash-card, moet men er rekening mee houden dat het mogelijk is dat deze CF-card voor toepassing in een ander systeem (PC, camera) naderhand waarschijnlijk opnieuw geformatteerd moet worden voordat hij weer voor normaal gebruik geschikt is. Dit komt omdat camera’s en PC’s gebruik maken van een bestandssysteem om de gegevens op een CF-Card in mappen en bestanden te kunnen ordenen. Dit bestandssysteem gebruikt een gedeelte van de CF-card om bij te houden waar de afzonderlijke mappen en bestanden beginnen. Ook kunnen bestanden nogal 'verspreid' over de kaart worden opgeslagen. Het bestandssysteem bewaart dan ook gegevens welke aangeven in welke volgorde de bepaalde sectoren gelezen moeten worden om een bepaald bestand te lezen.
Het voert te ver om in dit artikel de structuur van de verschillende bestandssystemen uit de doeken te doen. Ook ons voorbeeldprogramma maakt bewust geen gebruik van een bestandssysteem, zodat het programma simpel kan blijven en zodoende zijn taak het beste vervult, namelijk duidelijk laten zien hoe sectoren beschreven en weer gelezen kunnen worden.
Wie meer wil weten over het bestandssysteem dat in Windows-systemen wordt toegepast, verwijzen we naar een uitgebreide documentatie van Microsoft:
http://www.microsoft.com/hwdev/download/hardware/FATGEN103.doc
Component list
Weerstanden:
R1 = 10 k
Condensatoren:
C1,C2 = 100 n
C3 = 10u /16 V radiaal
Halfgeleiders:
D1 = 1N4148
IC1 = 74HCT20
Diversen:
K1 = 34-polige boxheader
K2 = 50-polige haakse 0,05"-grid pinheader (bijv. Farnell bestelnr. 307-8127)
Reacties worden ingeladen...