Elektor Team
Over dit artikel

Infrasoon-microfoon

Met goedkoop elektreet-kapsel

Infrasoon-microfoon
Industriële microfoons voor infrageluid zijn voor de gemiddelde knutselaar niet te betalen. Echter als het niet gaat om een nauwkeurig meetinstrument, dan is zelfbouw heel goed te doen.
Infrageluid is geluid beneden de 20 Hz. Het is voor ons mensen niet hoorbaar, maar soms wel te voelen als trillingen in de maagstreek bij keiharde muziek. Olifanten maken voor hun communicatie gebruik van infrageluid. Onweer, verkeer en heipalen (bij het heien) veroorzaken infrageluid, evenals vliegtuigen die door de geluidsbarrière gaan.
Een microfoon moet ervoor zorgen dat geluid wordt omgezet in een elektrisch signaal en wel zo natuurgetrouw mogelijk. Die omzetting gaat in twee stappen, namelijk eerst van akoestische naar mechanische trillingen en vervolgens van mechanisch naar elektrisch signaal. De karakteristieke eigenschappen van een microfoon zijn de richtingsgevoeligheid en het frequentiebereik. Wij zijn vooral geïnteresseerd in het frequentiebereik. Hoe kun je een microfoon die volgens de technische gegevens pas vanaf 50 Hz iets begint te doen, ertoe bewegen om infrageluid van een paar hertz te verwerken? Voor het beantwoorden van deze vraag nemen wij een duik in de theorie.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...