Over dit artikel

LED-lampje

met nabrander

LED-lampje
LED's lenen zich uitstekend voor experimenteren en voor het realiseren van eigen ideeën.
Onze lezer Eduard Heger heeft een lamp ontwikkeld, die bij uitstek geschikt is voor de slaapkamer. De lamp kan door een druk op een knop of door geluid ingeschakeld worden en gaat vervolgens na een zekere tijd vanzelf weer uit. De ruststroom is zo klein dat de lokale voedingsbron, vier NiMH-accuutjes (Bt1), pas na een paar maanden weer hoeft te worden opgeladen. Met de componentwaarden van figuur 1 is de stroomopname in rust 400 A en circa 24 mA als de LED brandt.
In de schakeling is IC1c te herkennen als versterker voor een elektreetmicrofoon. De microfoon wordt via R1 van spanning voorzien. De gevoeligheid hangt enigszins van R1 af. Een goede richtwaarde is 15 k, afhankelijk van het elektreetkapsel en de gewenste gevoeligheid kan deze waarde wat hoger of lager gekozen worden. Als de gevoeligheid maximaal wordt ingesteld, dan gaat de lamp al aan door de luchtverplaatsing bij het openen van de slaapkamerdeur!
Het laagfrequente signaal staat ook op de aansluiting met R1 en moet daarom door middel van C1 ontkoppeld worden om de gelijkspanning kwijt te raken. R2 zorgt er voor dat het ontkoppelde signaal aan massa ligt. Spanningsdeler R3/R4 levert een drempelwaarde voor comparator IC1c.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 15 k
R2,R8,R9 = 100 k
R3 = 22 k
R4 = 5k6
R5 = 6k8
R6 = 1 M
R7 = 390 k
R10 = 10 k
R11 = 18
Condensatoren:
C1 = 22 n
C2 = 47 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
D1 = witte LED (bijv. Conrad bestelnr. 153867)
IC1 = TLC274
T1,T2 = BC547B
Diversen:
Bt1 = batterijhouder met vier NiMH-accus
K1 = connector voor de accu’s
MIC1 = elektreet-microfoontje
S1 = drukknop met maakcontact
Kastje
Reacties worden ingeladen...