Onderzoekers van de Nanyang Technology University (NTU) hebben accu’s ontwikkeld die binnen twee minuten tot 70% van hun capaciteit kunnen worden opgeladen. De nieuwe accu’s hebben bovendien een verwachte levensduur van 20 jaar, ongeveer tien keer de levensduur van de huidige generatie lithium-ion-accu’s. Deze doorbraak is van belang voor vrijwel iedere industrie, en in het bijzonder voor elektrische auto’s waarvan de populariteit door de lange oplaadtijden en beperkte levensduur van de accu’s nu nog negatief wordt beïnvloed.

In de nieuwe accu’s is de gebruikelijke grafiet-anode vervangen door een anode van titanium-dioxide-gel. De onderzoekers hebben hierbij het titanium-dioxide, dat van nature een bolvormige structuur heeft, kunnen omvormen tot nanobuisjes die duizend keer dunner zijn dan een menselijke haar. Hierdoor worden de chemische reacties in de accu versneld en dit leidt tot zeer korte oplaadtijden. Titanium-dioxide is een goedkoop materiaal dat in ruime mate in de natuur voorkomt. Het wordt onder andere in zonnebrandcrème gebruikt om schadelijke ultravioletstraling tegen te houden.

De technologie is inmiddels in licentie gegeven aan een productiebedrijf. De marktintroductie van de nieuwe accu’s wordt binnen twee jaar verwacht.