Jan Buiting

Bedankt, Fourier... voor deze tijdgerelateerde beeldontrafeling

5 april 2016, 14:11
Kunnen we reflecties uit foto's verwijderen?
Kunnen we reflecties uit foto's verwijderen?
Tijdens de onlangs gehouden internationale IEEE-conferentie over akoestiek, spraak en signaalverwerking hebben leden van de Camera Culture Group van het MIT-Medialab een presentatie gegeven van een fundamenteel nieuwe methode voor het scheiden van elkaar overlappende beelden. Hun systeem belicht een scène en meet de verschillen in aankomsttijd van het licht dat door dichtbijgelegen objecten - zoals glazen panelen - en verder weg gelegen objecten wordt gereflecteerd. Als twee lichtsignalen – één gereflecteerd door een dichtbijgelegen object zoals een venster en één afkomstig van een verder verwijderd object - op verschillende tijdstippen bij een lichtsensor aankomen zullen hun Fouriercomponenten een faseverschil vertonen. Uit deze faseverschillen kunnen de aankomsttijden worden afgeleid. De algoritmes zijn gebaseerd op een techniek uit de röntgen-kristallografie die bekend staat als phase retrieval, waarmee de uitvinders ervan in 1985 de Nobelprijs voor chemie wonnen. 
MIT’s beeldscheidingssysteem belicht een scène en meet de verschillen in aankomsttijd van het licht dat door dichtbijgelegen objecten - zoals glazen panelen - en verder weg gelegen objecten wordt gereflecteerd. Illustratie: MIT

Om de 'ontrafelde' beelden voor hun presentatie, een deel van het onderzoek en het afsluitende experiment te produceren, maakten de auteurs gebruik van een aangepast consumentenproduct - de Kinect One camera van Microsoft. Iedereen zou denken dat voor dit uitdagende probleem een dure high-end labopstelling nodig is, maar het enige dat je nodig hebt is een beetje wiskunde van meneer Fourier. Dit is een elegant en inspirerend vakgebied. 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items