Nu komt hij dus: De koelkast met Internet-aansluiting. In het begin was hij alleen een – niet zo gelukkig gekozen – voorbeeld, van de voordelen van steeds meer koppeling in een netwerk in ons dagelijks leven. Maar langzamerhand kwam hij steeds vaker naar voren in artikelen, waarin journalisten zich kritisch en spottend uitlieten over het Internet of Things.

Blijkbaar was men bij de witgoedfabrikant Liebherr en het nog bekendere softwareconcern Microsoft niet bang om op de IFA belachelijk over te komen. Ik citeer uit het persbericht: „In het kader van de IFA 2016 heeft de fabrikant van consumentenelektronica Liebherr vandaag intelligente koelkasten gepresenteerd, die klanten in de toekomst met technologie van Microsoft zullen helpen bij het bewaren en aanschaffen van levensmiddelen. Dit wordt mogelijk gemaakt met een besturingsmodule op basis van Windows 10 IoT core. Via de SmartDeviceBox maken klanten verbinding met hun koel- en vrieskast en besturen deze met de Liebherr-app. De cameramodule identificeert wat zich in de koelkast bevindt en maakt een inventarislijst …. Met de spraakmodule „Media Intelligence Assistant“ kan de gebruiker niet alleen levensmiddelen op de inventarislijst toevoegen, maar ook een boodschappenlijstje op de app aanmaken en dat op zijn telefoon laden om het onderweg te kunnen gebruiken. In de toekomst zal de app ook recepten kunnen verwerken, waarbij ontbrekende levensmiddelen automatisch aan het boodschappenlijstje worden toegevoegd.

Het volgende gedeelte vind ik minder prettig:
Mensen, wat heb ik nog meer nodig! Ik kan absoluut niet koken, maar er is al allerlei andere apparatuur die ook het bereiden van de gerechten uit handen kan nemen. Het blijft wel even de vraag, of ik de lijst van de inhoud van mijn koelkast wil uploaden naar de cloud. Want zo heel gezond is het vast niet wat ik daar allemaal heb liggen: teveel vet, teveel zoetigheid en soms ook nog een hoop alcoholische dranken. Op een dag zou dat mijn ziektekostenverzekering op een idee kunnen brengen. Misschien is die zelfs al bezig aan op maat gemaakte tarieven voor iedereen, die zijn data vrijwillig prijsgeeft…
 
Nee, zo’n ontwikkeling zou ik niet graag stimuleren! Maar waarschijnlijk bent u net zo nieuwsgierig als wij, hoe dat werkt met die cameramodule?
Wij bij Elektor blijven het in de gaten houden!