In de praktijk gebruiken veel radioliefhebbers twee soorten ontvangers: een draagbare en een stationaire die via een computer kan worden bediend. De DSP-radio van Elektor is veelzijdig en functioneert als beide dankzij de USB-interface, die ook computerbediening mogelijk maakt. Deze USB-interface vergemakkelijkt niet alleen de bediening via de pc, maar voorziet ook de ontvanger van stroom, waarbij de audio-uitgang wordt gekoppeld aan de luidsprekers van de pc. Voor mobiel gebruik bevat het ontwerp een audioversterker die compatibel is met een 6 V batterij en ondersteunt één of twee luidsprekers voor betere portabiliteit en comfort. Laten we de DSP-radioschakeling eens nader bekijken.

De Schakeling

Op het eerste gezicht lijkt de schakeling van de ontvanger niet veel op een traditioneel RF-ontwerp. Alle belangrijke functies zijn geïntegreerd in een Si4735. Alleen de antenneaansluiting wijst op het RF-karakter van de schakeling.
 
Elektor DSP radio circuit
De enige indicatie dat dit het schema van een radio-ontvanger is, is de antenne-ingang.
De ontwerper, Burkhard Kainka, legt uit:

"Het antennesignaal komt binnen bij BNC-aansluiting K4 of bij schroefklemmen K3 en gaat door een begrenzer bestaande uit dioden D4 en D5. L2 is een FM-spoel met een inductie van 0,1 μH. In normaal bedrijf is jumper JP1 aangesloten tussen pennen 2 en 3, waardoor het uiteinde van de FM-spoel is verbonden met de AM-ingang. Wat niet zichtbaar is in het schema, is dat de ontvanger in de FM-modus zijn interne AM 'variabele condensator' op 500 pF zet, waardoor, wat RF betreft, het uiteinde van de

FM-spoel kortgesloten wordt met massa. In de AM-modus gaat het signaal van de antenne echter via L2, die nu de effectieve antennelengte vergroot, naar de AM-resonantiekring bestaande uit L3, L4, L5 en de automatisch afgestemde 'variabele condensator' in de Si4735 op pen 4 (AMI). Welke van de vaste spoelen wordt gebruikt, wordt bepaald door IC3 met behulp van schakeldiodes D6 en D7 van het type 1N4148, die een geselecteerd deel van de inductantie in de schakeling effectief kunnen kortsluiten naar massa. Bij normaal gebruik zijn de jumpers JP2, JP3 en JP4 gesloten; door deze jumpers te openen kunnen alternatieve antenne-ingangen of een ferrietantenne worden aangesloten. Er kan bijvoorbeeld een ferrietantenne voor de middengolf worden aangesloten op JP3 of een lusantenne voor de korte golf op JP2. Als een sprietantenne alleen voor FM-ontvangst moet worden gebruikt, zet men JP1 op de pennen 1 en 2."


 
Elektor DSP radio PCB
De print. Alle bedieningselementen zijn voor het gemak aan de bovenkant van de printplaat gemonteerd.
Alle bedieningselementen bevinden zich op de bovenkant van de print. De Si4735 module bestaat uit een dochterkaart waarop het DSP IC is gemonteerd.
 
The radio
De belangrijkste functies worden afgehandeld met een Si4735 DSP-radio IC met behulp van een LCD-gebaseerde UI,
een stereo audioversterker en een interface waarmee de ontvanger kan worden bediend met een PC.

Meer over de DSP-Radio

Het artikel “The Elektor DSP radio: DSP world receiver with USB interface” verscheen in Elektor 7/8 2010. Elektor Leden hebben volledige toegang tot de volledige Elektor bibliotheek, inclusief dit informatieve artikel.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Wireless & Communication!


Vertaling: Willem den Hollander