Een binair gecodeerde decimaal (BCD) is een manier om decimale cijfers binair weer te geven: 0000tot 10012 komt overeen met 0tot 9d​. De subscripts "2" en "d" betekenen respectievelijk binair en decimaal. De overige zes waarden 1010tot 1111(102 tot 162) laten we weg. De werkelijke naam voor een 4-bits woord is een nibble en wellicht moeten we "BCD" nauwkeuriger omschrijven zoals bijvoorbeeld Natural of Simple of 8421 BCD, omdat het slechts een van de vele soorten is. In feite zijn er meer dan 30 verschillende manieren om een nibble in BCD-codering om te zetten!
 
BCD-codering heeft voordelen in sommige toepassingen en werd vrij uitgebreid gebruikt in de vroege dagen van digitale apparatuur. Je kan nog steeds moderne microcontrollers BCD zien uitvoeren, omdat het bijvoorbeeld gemakkelijker is om weer te geven op een zeven segment display in vergelijking met de extra componenten die nodig zijn als de uitvoer binair was. Elke BCD soort is ontwikkeld met een specifiek voordeel voor een bepaalde toepassing, zoals een symmetrie-eigenschap of de locatie van bepaalde bits. De meeste van die applicaties zijn echter niet zo relevant meer.
 
Een paar van de vele coderings versies worden in de onderstaande tabel getoond, waarbij de cijfers in de bovenste rij het gewicht is van de bits weergeven, deze kunnen echter ook negatief zijn. Dus 8d in 63-2-1-codering is 1101b (1x6 + 1x3 + 0x (-2) + 1x (-1)), merk wel op dat 0, 3 en 6 op twee verschillende manieren kunnen worden gecodeerd!
 
BCD encoding flavors

Maar er is meer. De waarden die niet in Natural BCD worden gebruikt, worden soms gebruikt om aan te geven of het getal negatief of positief is; dit wordt Packed BCD genoemd. 3GPP ontwikkelde Telephony BCD, een uitbreiding naar BCD waar de resterende (ongebruikte) bitcombinaties worden gebruikt om specifieke telefoniekarakters toe te voegen, met cijfers die lijken op die in het originele ontwerp van telefoontoetsenborden. De term BCD maakte ook deel uit van een baanbrekende uitspraak uit de jaren 70 van het Amerikaanse Hooggerechtshof die de beperking afdwong dat algoritmen en wiskundige uitdrukkingen niet konden worden gepatenteerd. (Gary Benson en Arthur Tabbot probeerde een algoritme te patenteren voor het converteren van BCD naar binair.)
 
Wikipedia heeft nog veel meer informatie over allerlei soorten van BCD.​ Ik schrijf dit allemaal om de opwinding te delen bij het ontdekken van de specifieke BCD soorten, en ook om jou en ik te laten zeggen: "Oh, je bedoelt Natuurlijk BCD… ”met een grote grijns.
 

Aanvullende Circuit Shorts, informatie over BCD en meer

Geïnteresseerd in het ontwerpen van schakelingen, BCD en aanverwante onderwerpen? Abonneer je op de "Circuit Shorts" om updates te ontvangen wanneer nieuwe artikelen worden gepubliceerd. Als je snel een prototype wilt maken, ga dan naar
ElektorPCB4Makers. Ontvang twee prototype printen in drie werkdagen!

Vertaling: Hans Adams