ARM heeft zijn Cortex-M-architectuur uitgebreid met commando’s voor het werken met neurale netwerken voor inzet in IoT-producten. Daarmee zouden apparaten te realiseren zijn, die zonder toegang tot de cloud of krachtige servers, zelfstandig gesproken woorden kunnen herkennen.

Deze MVE’s (M-Profile Vector Extensions) zijn aangekondigd onder de naam „Helium“ en werken op dezelfde manier als de Neon SIMD-extensions (Single-Instruction Multiple-Data) voor high-end-Cortex-A-cores. Helium behandelt de digitale signaalverwerking met meer power dan de tot nu toe gebruikelijke DSP-commando’s, die het wezenlijke verschil maken tussen Cortex-M3 en M4. Volgens ARM is Helium een „Neon-technologie met geoptimaliseerde SIMD-functionaliteit, speciaal voor de M-Profile-architectuur met nieuwe functies en datatypen voor nieuwe toepassingen.
Naast de standaard-32-bits ARM V8-M-commando’s zijn er 128-bits vectoren met een vaste lengte en verbeterde rekenkundige ondersteuning (vaste en drijvende komma met halve en enkelvoudige nauwkeurigheid en 8-bits integer en complexe rekenkunde met ongeveer 150 commando’s).

Al met al biedt de Armv8.1-M-architectuur (ISA) een maximaal 5-voudige vergroting van het rekenvermogen in vergelijking met de Armv8-M-architectuur (bijvoorbeeld bij FFT in int32) en een maximaal 15-voudige verbetering bij machinaal leren (bijvoorbeeld bij matrixvermenigvuldiging in int8). Volgens ARM is voor de uitgebreide instructieset niet meer siliciumoppervlak nodig dan tot nu toe.
Naast spraakverwerking worden toepassingen in trillingsanalyse en computer vision voorzien.