Veel mensen zien het ontwerpen van een printplaat een beetje als een (vervelend) detail of als bijzaak. Eerst wordt veel aandacht besteed aan het ontwerp en het testen van de schakeling, maar dan wordt die, zonder er bij na te denken, op een print geplempt. Als de onderdelen er niet af vallen en de aansluitdraden op hun plaats blijven, zal alles wel in orde zijn.

Misschien werkt die onnozele aanpak wel voor simpele schakelingen, die werken met lage frequenties en kleine vermogens, maar zelfs dan is het fout. Ook een eenvoudige schakeling heeft een goede print nodig. Goede printen zorgen niet alleen dat de schakeling betrouwbaar werkt, ze beperken ook het uitzenden van stoorsignalen, ze zijn voorzien van testpunten voor test en reparatie en ze passen goed in het eindproduct.

Want een print is een onderdeel in een groter systeem en hij moet dus van dezelfde kwaliteit zijn als de andere onderdelen van het systeem. Een print wordt niet ontworpen voor het plezier van de ontwerper, maar voor de tevredenheid van de eindgebruiker.

Dus als u weer eens een print ontwerpt, denk dan eens wat verder door. Hij hoeft niet zo klein mogelijk te zijn. Er mag gerust een opdruk op. En vergeet in vredesnaam niet gaten aan te brengen voor de montage.

En nog zo’n vervelend detail: hoe zit het met de voeding? Had u daar al aan gedacht?