Diodes zijn de stoplichtjes van de elektronica: ze bepalen of stroom wel of niet door mag in een schakeling. Wetenschappers van de TU Delft zijn er in geslaagd een diode te maken op basis van slechts één molecuul. De doorlaat/sper-verhouding (in vakjargon: rectification ratio) van deze diode ligt met 500 vele malen hoger dan de resultaten uit eerder onderzoek (15).

“De eerste diode op basis van een molecuul is in 2005 gemaakt”, zegt promovendus Mickael Perrin. “Het werkt wel, maar tot nu waren zulke diodes vrij beroerde 'stoplichtjes': als ze op groen stonden liep er ongeveer 10x zoveel stroom doorheen vergeleken met ‘rood’. Vergeleken met de waardes van klassieke diodes is het weinig indrukwekkend. Die halen waardes tot wel 10.000 of 100.000.”

Mickael Perrin en zijn collega’s ontwikkelden een diode op basis van een kunstmatig molecuul waarmee ze een doorlaat/sper-waarde van 500 haalden. Dit molecuul heeft aan beide zijden twee benzeenringen, met daartussen een brug van ethaan. Die brug, eigenlijk een drempel, zorgt ervoor dat de stroom wel kan lopen als de energieniveaus aan beide zijden gelijk zijn, maar niet als ze verschillend zijn.