Aan de hand van theoretische modellen hebben onderzoekers van de FOM-focusgroep aan de Rijksuniversiteit Groningen, samen met een collega van de Universiteit van Denver, laten zien dat plastic zonnecellen net zo’n hoog rendement kunnen halen als ‘klassieke’ zonnecellen van silicium. Het onderzoek gebeurde met behulp van een computermodel dat de efficiëntie waarmee nieuwe materialen zonlicht in stroom omzetten kan uitrekenen. Uit de berekeningen blijkt dat een plastic zonnecel met een rendement van meer dan twintig procent goed mogelijk is.

 

Plastic zonnecellen hebben een paar belangrijke voordelen boven gewone zonnecellen van silicium. Ze zijn goedkoop te maken uit eenvoudige grondstoffen, licht en flexibel en dus te verwerken in bijvoorbeeld kleding of rugzakken. Maar de opbrengst is niet zo geweldig. Gangbare zonnepanelen zetten zo’n vijftien tot twintig procent van het zonlicht in energie om, maar plastic zonnecellen blijven nu nog ruim onder de tien procent steken. Om dit te kunnen verbeteren hebben de onderzoekers onder andere bekeken hoe donoren en acceptoren in de zonnecel optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd, en wat het effect is van het gebruik van polaire of polariseerbare moleculen om het zonlicht op te vangen.

 

De resultaten van het onderzoek werden op 9 mei 2012 gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Advanced Energy Materials.

 

Foto: Matthew Roth