De 22-jarige studente Meredith Perry van de University of Pennysylvania heeft een methode met de benaming "uBeam" ontwikkeld, waarmee het mogelijk is een elektronische schakeling draadloos te voeden. Daarbij maakt ze gebruik van piëzo-modules voor het opwekken van ultrasone geluidsgolven. Het project is inmiddels al zo ver gevorderd dat Perry een start-up heeft opgericht en de eerste commerciële producten volgens dit principe al in ontwikkeling zijn. Mommenteel wordt druk ondrhandeld met mogelijke investeerders (foto: ubeam.com).

 

Het idee voor het ontwikkelen van het ultrasone voedingssysteem ontstond bij een gewoon alledaags probleem. De studente zat met haar laptop in een lezingenzaal en op een bepaald moment was de accu leeg, een stopcontact was in de buurt echter niet aanwezig. Ze begon toen na te denken over mogelijkheden om de laptop te kunnen voeden zonder netkabel. Na talloze nachten van zelfstudie vond de jonge onderzoekster een oplossing. Haar systeem bestaat uit twee componenten: een ultrasoon-transmitter die in het stopcontact wordt gestoken en een ontvanger die op het te voeden apparaat wordt aangesloten. Het principe is simpel: via ultrasone golven worden de luchtmoleculen in trilling gebracht en een piëzo-module in de ontvanger zet deze weer om in een elektrische stroom. De energie-overdracht is volgens de onderzoekster momenteel mogelijk tot een afstand van 7 m.

 

Als de onderhandelingen met investeerders goed verlopen, dan kunnen we de uBeam-producten misschien al binnenkort in de winkel zien liggen. Op de website van uBeam zijn al foto's te zien van de te verwachten producten, die zowel voor thuisgebruik als industriële toepassingen ontworpen zijn.

 

Meer info:
http://ubeam.com