De TU Eindhoven werkt aan een EEG-chip die bij epilepsie- en Parkinsonpatiënten 24 uur per dag en buiten het ziekenhuis de hersenactiviteit kan registeren. Dankzij de voortdurende EEG-monitoring zijn acute symptomen, zoals een epileptische aanval, sneller in beeld en kan hier direct op worden ingespeeld.

Nu moeten epilepsie- en Parkinsonpatiënten voor een EEG-onderzoek vaak naar het ziekenhuis of een specialistisch centrum. Om patronen in de EEG-signalen te vinden die duiden op bijv. een epileptische aanval moet gespecialiseerd personeel vaak langdurig naar het EEG kijken. Dat is erg duur en het vraagt een professionele omgeving waar de patiënt naar toe moet reizen.

Het project ‘BrainWave’ van de TU Eindhoven heeft tot doel een draagbaar systeem te ontwikkelen waarmee men bij epilepsie- en Parkinsonpatiënten continu thuis EEG-signalen kan analyseren. De basis voor het systeem vormt een chip die vier keer energiezuiniger is dan de huidige EEG-meetsystemen. Door de voortdurende monitoring kan dit handzame EEG-systeem de start van epileptische aanvallen en zogeheten ‘freezing’ bij Parkinson detecteren en alarm slaan.