Belangrijkste eigenschappen:
  • SPI EERAM’s met hoge pakkingsdichtheid tot 1 Mbit voor data-logging van taken
  • SRAM inhoud blijft behouden tijdens spanningsuitval zonder gebruik van een externe batterij
  • Automatische overdracht van SRAM data naar niet-vluchtige opslag zodra spanningsuitval wordt gedetecteerd
  • Omslagpunt met betrekking tot de kostprijs ligt lager ten opzichte van NVRAM en FRAM oplossingen met lage pakkingsdichtheid

Microchip kondigt een nieuwe serie aan van de Serial Peripheral Interface (SPI) EERAM memory products die systeemontwerpers een kostenbesparing tot 25% opleveren ten opzichte van de gangbare seriële niet-vluchtige RAM (NVRAM) alternatieven. De serie voegt vier betrouwbare SPI dichtheden toe aan Microchip’s EERAM programma, uiteenlopend van 64 Kbit tot 1 Mbit.
 
Toepassingen van slimme (energie)meters tot productielijnen, die vragen om data-logging van zich steeds herhalende taken, moeten in staat zijn om automatisch de inhoud te herstellen als de voedingsspanning wordt onderbroken tijdens verwerking. De gangbare (64 Kbit tot 1Mbit) NVRAM oplossingen met lage pakkingsdichtheid die voor deze datalogs worden gebruikt, zijn doorgaans het hoogste prijs-per-bit geheugen in de betreffende eindproducten.
 
EERAM is een op zichzelf staand niet-vluchtig RAM dat gebruik maakt van dezelfde SPI en I2C protocollen als een serieel geheugen (SRAM), waarmee apparaten hun SRAM inhoud behouden tijdens het uitvallen van de voedingsspanning zonder gebruik te maken van een externe batterij. Alle niet-vluchtige aspecten van de component zijn volledig onzichtbaar voor de gebruiker. Zodra de component vaststelt dat de voedingsspanning wegvalt, zal het automatisch de SRAM data overzetten naar de niet-vluchtige opslag en weer terugzetten naar het SRAM zodra de voedingsspanning terugkeert naar de component. In productielijnen verwerken stations bijvoorbeeld wel miljoenen taken tijdens hun totale levensduur en het teloor gaan van data tijdens een taak kan het negeren of afkeuren van onderdelen tot gevolg hebben. De EERAM’s slaan volautomatisch de inhoud van SRAM op in deze omgeving, zodat de productielijn weer doorstart op het punt waar de taak werd onderbroken.

De belangrijkste reden waarom EERAM beschikbaar is tegen een lagere prijs komt door het toepassen van standaard complementaire metaal-oxide halfgeleider (CMOS) en flashgeheugen processen. Omdat dit de meest toegepaste processen met de hoogste serieproductie zijn, bieden ze de beste betrouwbaarheid tegen de laagste kosten in de industrie.
 
Alternatieve oplossingen, zoals ferro-elektrisch RAM (FRAM), worden via een speciaal productieproces vervaardigd hetgeen resulteert in aanzienlijk hogere kosten en ook levering op langere termijn is onzeker. Bij de nieuwe EERAM serie garandeert Microchip dat deze componenten net zo lang beschikbaar blijven als de klanten ze nodig denken te hebben, zodat er geen sprake zal zijn van verouderde componenten.
 
De onderstaande componenten zijn beschikbaar in 8-pens SOIC, SOIJ en DFN behuizingen uit serieproductie.
 
•           48L640: 64 Kbit SPI
•           48L256: 256 Kbit SPI
•           48L512: 512 Kbit SPI
•           48LM01: 1 Mbit SPI
 
Bezoek voor meer informatie: Serial Peripheral Interface (SPI) EERAM memory products.