De noodzaak om afmetingen, gewicht en opgenomen vermogen op satellieten en andere systemen in de ruimte te verminderen, blijft de lucht- en ruimtevaartsector bezighouden. Met het combineren van meer dan 20 algemeen gebruikte functies in een enkele chip, kondigt Microchip Technology Inc. vandaag de LX7720 stralingsbestendige gemengd-signaal motorcontroller aan, als meest recente uitbreiding van de space system manager (SSM) productserie. Als eerste dicht-geïntegreerd en stralingsbestendig ontworpen motorregel IC, verlaagt de LX7720 het gewicht en de ingenomen printruimte aanzienlijk ten opzichte van conventionele discrete motorregelcircuits. Door het aantal componenten van een systeem te verlagen, hoeven ontwerpers minder onderdelen te inspecteren en te testen, waarbij eveneens het aantal fysieke punten van potentiële storingen wordt geminimaliseerd, dankzij het kleinere aantal verbindingen en soldeerpunten.
 
De LX7720 controller levert een unieke oplossing voor satellietfabrikanten die gevoelig zijn voor printplaatoppervlak- en gewichtsafname door het combineren van essentiële functies voor de motorregeling en positiebepalingscircuits die vereist zijn voor robotica, meerassige positioneermechanismen en nauwkeurige verplaatsingsregeling van optische elementen. Microchip’s controller combineert vier halve-brug N-kanaal metaaloxide halfgeleider veldeffect transistor (MOSFET) stuurtrappen (drivers), vier zwevende differentiële stroomsensoren, een impulsgemoduleerde resolver transformatie stuurtrap, drie differentiële resolver sense ingangen, zes bi-level logica ingangen, vermogensstuurtrappen via externe veldeffect transistoren (FET’s), regellus-elektronica voor spanning of stroomregeling, positie teruglezen (resolver, potentiometer, grenswaardeschakelaars enzovoort), storingsdetectie en nog meer in een enkele component.
 
“Omdat het beperken van het gewicht en de printplaatruimte op satellieten onverminderd de aandacht heeft van de ruimtevaartmarkt, ontwikkelen we innovatieve oplossingen met deze uiterst betrouwbare en dicht-geïntegreerde stralingsbestendige motocontroller”, zegt Bryan J. Liddiard, vice president van Microchip’s lineaire gemengd-signaal bedrijfseenheid. “De LX7720 is een uitbreiding van ons continu groeiende productenprogramma voor de ruimte, waarbij we doorgaan met het uitbreiden van een totale systeemoplossing voor onze klanten die deze geavanceerde satellieten bouwen.”
 
De LX7720 dient als een gemengd-signaal aanvullings IC voor het gekozen digitale IC dat wordt gebruikt in de toepassing. Microchip’s stralingstolerante (RT) PolarFire® en RTG4 in het veld programmeerbare poortschakeling (FPGA) producten en de onlangs aangekondigde SAMRH71 stralingsbestendige microcontroller (MCU) zijn ideale aanvullende chips, van dezelfde leverancier. The LX7720 is MIL-PRF-38535 klasse V en klasse Q gekwalificeerd en wordt al omarmd door klanten voor het uitvoeren van uiteenlopende motorregeltoepassingen van robotica in de ruimte en ruimtevaartprogramma’s voor gekwalificeerde personen. Het  is de ideale oplossing voor ruimtevaarttoepassingen met betrekking tot motorstuurtrap servoregeling, lineaire actuator servoregeling en voor het sturen van stappenmotoren, borstelloze gelijkstroom (BLDC) en permanente-magneet synchrone (PMSM) motoren. De LX7720 biedt een stralingstolerantie tot 100 krad totale ionisatiedosis (TID), 50 krad tot enhanced-low-dose-rate-sensitivity (ELDRS) blootstelling en is ongevoelig voor gebeurtenissen die op zichzelf staan.
 
Ontwikkelhulpmiddelen
Microchip biedt zowel hardware als software ondersteuning. De hardware bestaat uit de LX7720 dochterkaart (DB) als interface naar Microchip’s SAMRH71F20-EK evaluatiepakket. De DB kan ook worden gekoppeld met Microchip’s RTG4 FPGA ontwikkelpakket. Deze ontwikkelsystemen leveren motorregelsoftware voor toepassings-specifieke evaluatie met de LX7720-DB.
 
Beschikbaarheid
De LX7720 is verkrijgbaar in MIL-PRF-38535 klasse Q en V productieseries, ondergebracht in een 132-pens hermetisch gesloten keramische quad flatpack, alsook als een sub-QML gescreende optie, aangeboden in een 208-pens kunststof behuizing. Monsters en de LX7720-DB ontwikkelkaarten zijn beschikbaar. Neem voor aanvullende informatie en het verkrijgen van deze producten contact op met een Microchip verkoopvertegenwoordiger, aangestelde wereldwijde distributeur, of bezoek Microchip’s website.

Microchip's LX7720 controller