Door de gestage groei van het aantal mobiele netwerk apparaten zal in de toekomst het bereik van basisstations dalen en daarom zullen er veel meer basisstations worden ingezet. Bij het gebruik van meer en kleinere basisstations met een klein energieverbruik zal de prijs afnemen en zal de techniek steeds meer overeenkomen met die van smartphones.

Hightech komt niet altijd uit Silicon Valley: onderzoekers van Aalto University (in Finland) hebben, in samenwerking met Tampere University of Technology (ook in Finland) en Nokia Bell Labs, een nieuw soort zender voor het mobiele 5G-netwerk ontwikkeld. Deze zender is zoveel mogelijk digitaal gehouden. Het uitgangssignaal wordt pas in de laatste versterkertrap omgezet in analoge vorm. Deze techniek is alleen mogelijk geworden dankzij de enorme vooruitgang bij moderne halfgeleiderprocessen, waarmee het signaal bijna helemaal digitaal kan worden verwerkt tot vlak voor de antenne, waar het in elektromagnetische straling wordt omgezet.

Volgens Jussi Ryynänen van Aalto University Department of Electronics and Nanoengineering is hier een compleet nieuw soort geïntegreerde schakeling gerealiseerd, die het mogelijk maakt dat een zender een bandbreedte bestrijkt, twintig keer zo groot is als die van de gebruikelijke 4G-zenders. In plaats van de gebruikelijke bandbreedte van 20 MHz kan de nieuwe zender 400 MHz afdekken en dat ook nog eens selectief. Door deze mogelijkheid kan de zender nu tegelijk op meerdere frequenties werken, die naar behoefte individueel in- en uitschakelbaar zijn om energie te besparen; in het verleden was dat alleen mogelijk door gebruik te maken van meerdere losse zenders. Bovendien is de kwaliteit van de uitgezonden signalen ook nog verbeterd.


Met de nieuwe zender kunnen selectief verschillende draaggolven in een brede frequentieband van 400 MHz tegelijk worden uitgezonden. Afbeelding: Aalto University

 
Met zulke chips kunnen dan een nieuw soort basisstations worden opgebouwd die, afhankelijk van de omstandigheden, met verschillende frequenties kunnen werken, wat tot nu toe alleen in een vaste frequentieband mogelijk was. De onderzoeksprojecten werden gefinancierd door Nokia en Tekes, het Finse innovatieplatform. De onderzoeksresultaten werden begin februari voor het eerst gepresenteerd op de International IEEE Solid-State Circuits-conferentie in de USA.