Welkom terug bij Elektor Lab Notes! Om de paar weken plaatsen onze technici en redacteuren notities en updates over nieuwe zelfbouw elektronicaprojecten, interessant nieuws uit de branche en handige technische tips, trucs en inzichten. We moedigen je aan om je mening te delen in het gedeelte Discussie onder aan deze pagina. Laat ons weten waar je mee bezig bent!
 
Elektor Lab Notes

Mathias Claussen (engineer/editor, Elektor)

Kendryte K510

Hoewel de K210 een krachtige MCU is die zelfs Quake kan draaien, heeft het bedrijf Canaan onlangs de K510 aangekondigd. Dit is een nieuwe generatie AI-compatibele MCU met een dual-core CPU met RISC-V-instructieset en een derde kern die als DSP fungeert. De K510 kan worden gezien als de grote broer van de K210, en biedt meer randapparatuur en rekenkracht met zijn CPU's en verdrievoudigt de prestaties van zijn AI-versneller. Hoewel de K510 al is aangekondigd, kan het even duren voordat we producten hebben die hem zullen gebruiken. En als ze aankomen, zullen we zien of het Quake kan draaien.

ARM MCU wordt nog flexibeler

Traditionele MCU's zijn gemaakt van stevig en kwetsbaar silicium verpakt in een behuizing. Met de nieuwe PlasticARM verandert dit. De PlasticARM van ARM is gemaakt van flexibel materiaal en kan worden gebogen. Dit betekent ook een stap voorwaarts in de richting van ultra-low-cost microprocessors die kunnen worden gebruikt in een nieuwe productsoorten. Momenteel biedt de PlasticARM 128 bytes RAM en 456 bytes ROM met een maximale kloksnelheid van 29 kHz met een volledig functionele Cortex-M0-kern.
 
PlasticARM in Lab Notes
PlasticARM (Bron: nature.com)

Nieuwe ESP32-H2 met RISC-V Core komt eraan

Soms kan GitHub een interessante plek zijn om meer te weten te komen over nieuwe chips die uitkomen. De ESP32-H2 is bijvoorbeeld verschenen in de ESP-IDF-codebasis op GitHub. Je kunt informatie vinden over de chip verspreid over de IDF, dus we gaan momenteel uit van een MCU die geen wifi heeft maar 802.15.4 draadloos zoals gebruikt in Thread of ZigBee, waardoor deze chip een optie is voor smart-home toepassingen. Ook kunnen we op GitHub informatie vinden over de kloksnelheden waarop het momenteel zal draaien, variërend van 16 MHz tot 96 MHz. Het weergegeven geheugen overzicht toont de randapparatuur die in deze chip is opgenomen. Het lijkt een aangepaste ESP32-C3 te zijn die ook de USB Serial en JTAG-adapter bevat. Voor een duidelijk functie overzicht wachten we op het officiële persbericht van Espressif. Bekijk in de tussentijd hun GitHub-repository en misschien vind je wat meer informatie. 

Luc Lemmens (engineer/editor, Elektor)

Reverse-engineering van een CO2-meter

Het is je misschien opgevallen dat er enkele ontwerpen zijn van COmeters die in ons lab worden ontwikkeld, maar natuurlijk zijn er ook veel van deze apparaten in de handel verkrijgbaar. We besloten er een online te kopen - niet om een ​​gemakkelijk (en betaalbaar!) alternatief te verkrijgen in plaats van onze eigen ontwerpen te maken, maar om te zien of de hardware erin kan worden hergebruikt voor eigen ontwikkelingen. Dus ik deed wat reverse-engineering om te zien of zo'n COmeter kan worden gehackt. we zullen binnenkort verslag doen van de resultaten.

Soldeerstation, correctie

Niet het meest dankbare werk, maar ik heb de print-layout van het soldeerstation gecorrigeerd dat we dit jaar presenteerden in de uitgave van mei/juni. We hebben over het hoofd gezien dat de maximale Gate-Source-spanning van de power-FET in dit ontwerp zou kunnen worden overschreden. De bijgewerkte gerber-bestanden van de hoofdprintplaat (V1.2) zijn beschikbaar voor download.
 
Soldering station
Take a look nside the 3D-printed enclosure.

C. J. Abate (Content Director, Elektor)

Zoals je in onze Lab Notes hebt kunnen lezen, begon Elektor deze zomer met een knaller. Hieronder enkele hoogtepunten.

Populaire artikelen

Hier zijn enkele van de meest populaire artikelen die we in juli hebben gepost:
 
  • "Arduino Nano RP2040 Connect (Review)": Zoals Clemens Valens uitlegt, combineert het Arduino Nano RP2040 Connect-board een RP2040-microcontroller met een Wi-Fi- en Bluetooth-module. Naast draadloze connectiviteit wordt het kleine board geleverd met een microfoon en een zesassige slimme bewegingssensor met AI-mogelijkheden.
  • "De neuronen in neurale netwerken begrijpen (deel 4): Embedded Neurons": De serie gaat verder! Deze keer maken we ons neurale netwerk "Arduino ready" door het multilayer perceptron (MLP) neurale netwerk naar een Arduino te porten. 
  • "Handsfree meten met Sensepeek Tools": Bij het testen van een prototype of het bevestigen van elektronische circuits kan het aansluiten van testkabels of probes een uitdaging zijn. In veel gevallen passen de testclips niet op de aansluitklemmen van de componenten, en een penvormige testprobe heeft een van je handen nodig om hem verbonden te houden met het testpunt. je andere hand kan ergens anders nodig zijn. Luc beschrijft een oplossing om je handen vrij te maken.
  • "Elektor @ 60: Engineering in juli": Vraagt ​​u zich af wat Elektor deed in de vorige juli-edities? Om Elektor 60 te vieren, bekijken we een paar interessante voorgaande artikelen: "Stappenmotorgenerator", "Grid Dipper", "NiCad Lader" en "Twin Dimmer"

World Ethical Electronics Forum (WEEF)

In onze vorige editie van Lab Notes, we hebben je verteld over de komende World Ethical Electronics Forum (WEEF) 2021. Zoals je je zult herinneren, nodigen Elektor en ELEKTRONIK PRAXIS je uit om met ons mee te denken en antwoorden te geven op belangrijke ethische vragen. We willen ook weten of een van jullie experts zou willen bijdragen aan het evenement.
 
WEEF

Maak een notitie in je agenda en denk na over ethiek gerelateerde onderwerpen om met ons te bespreken.
 
  • Evenement: WEEF 2021
  • Datum: 18 november 2021 
  • Locatie: München, Duitsland (en online)
 
In de komende maanden zullen we samenwerken met industriepartners, bekende ontwikkelaars, CEO's en topfabrikanten om artikelen, enquêtes en andere inhoud die tot nadenken aanzet te publiceren over cruciale ethische onderwerpen. Wil je een toespraak houden op het evenement of iets presenteren over een belangrijk onderwerp zoals de ethiek van digitalisering, het belang van groene energie, nieuwe oplossingen voor milieuvriendelijk printen van printplaten of ethische AI?
Email je onderwerpen naar ons.


Vertaling: Hans Adams