Welkom terug bij Elektor Lab-Notes! Laten we even terugblikken op waar een aantal Elektor-technici en -redacteuren de afgelopen weken mee bezig zijn geweest: Lego met een RPi, een doe-het-zelf kerstproject, een speciale jubileum-editie van Elektor Industry magazine en meer. Of je nu op zoek bent naar een leuk doe-het-zelf elektronicaproject voor in het weekend of je wilt je verdiepen in retro-elektronica, we hebben het allemaal voor je.

Deel je feedback in het gedeelte Discussie onder aan de pagina. We willen van je horen. Vertel ons wat je vindt van de projecten waaraan we hebben gewerkt en plaats een paar opmerkingen over de projecten op je eigen werkbank.

MATHIAS CLAUSSEN (ENGINEER/EDITOR, ELEKTOR)

Hieronder enkele lab-notes van interessante artikelen en projecten die ik onlangs tegenkwam. Ik deel ook wat ervaringen van mijn werk, waarvan ik denk dat je ze nuttig zult vinden. Voel je vrij om contact met me op te nemen via Twitter op @ElektorMathias.

Een nieuwe Raspberry Pi-HAT: De Build HAT, Lego met een Raspberry Pi

Raspberry Pi heeft een nieuwe HAT geïntroduceerd, de Build HAT, waarmee je de POWER UP motoren en sensoren van Lego kunt aansturen met de Raspberry Pi. Je kunt dus interessante creaties maken met wat Lego en de Raspberry Pi. Een passende voeding wordt ook meegeleverd.
 
Raspberry Pi Build HAT - Lab Notes
Raspberry Pi Build HAT (bron: https://www.raspberrypi.org)

Een 3D-puzzel in KiCad en FreeCad voor Kerstmis

Momenteel werk ik aan een miniatuurhaard die een kampvuureffect genereert met een LED-matrix. Het wordt aangestuurd door een Raspberry Pi Pico. Het is een 3D-puzzel voor de elektronicaliefhebber en maakt waar mogelijk gebruik van THT-componenten. Kijk er eens naar! 
 
Fireplace_Freecad
Een 3D puzzel in FreeCAD
Led marix
Een Led Matrix gemaakt in KiCAD
Part of the walls
Een muur gemaakt van een PCB

Alibaba onthult het ontwerp van zijn RISC-V-processor

Op GitHub, T-Head, de chipdivisie van Alibaba, is de Verilog-beschrijving van het CPU-gedeelte van de Wujian100 bekendgemaakt. De chip kan dus in een simulator worden geladen of worden gesynthetiseerd voor een FPGA. Een MIT-licentie wordt momenteel gebruikt als licentie voor de core en staat dus ook commercieel gebruik en wijzigingen toe.  
E902 Function Blocks
Wat vindt jij hiervan? Deel je mening in de opmerkingen hieronder.

LUC LEMMENS (ENGINEER/EDITOR, ELEKTOR)

Het wordt tegenwoordig moeilijker om aan elektronica te komen: het tekort aan elektronica componenten is overal voelbaar, van laboratoria tot consumentenelektronica. Veel industrieën hebben problemen met het maken van nieuwe producten of het onderhouden van voorraden, simpelweg door het feit dat ze niet de onderdelen kunnen krijgen die ze nodig hebben. Alles wijst erop dat het nog wel even kan duren voordat dit tekort is opgelost. Dus, zoals je je kunt voorstellen, heb ik de laatste tijd wat meer geschreven dan aan het ontwikkelen van projecten.

Owon SDS1102 Beoordeling

Enkele jaren geleden werkte ik voor het eerst met een Owon-oscilloscoop, een draagbaar model, en ik moet zeggen dat het me helemaal niet beviel. Ik weet niet meer welk model het precies was, maar qua bediening, display en de algehele look en feel legde ik het toestel heel snel aan de kant. En nu, in 2021, werd mij gevraagd om een ​​oscilloscoop van hetzelfde merk te bekijken. Om een ​​lang verhaal kort te maken, ik was aangenaam verrast door de SDS1102. Soms verdient een merk een tweede kans! 
SDS1102 for Lab Notes

"Ik hou echt van de eenvoud en duidelijkheid van de bediening. Eindelijk een oscilloscoop waar je in één oogopslag eenvoudige instellingen zoals tijdbasis en triggerinstellingen kunt vinden. Dat is een goede reden om deze oscilloscoop te kopen." Kijk er eens naar.

Servotester

Elektor heeft door de jaren heen veel verschillende servotesters gepubliceerd. Het op microcontrollers gebaseerde ontwerp dat we gaan publiceren in de aankomende uitgave januari/februari 2022 kan niet alleen worden gebruikt om te testen of een servo werkt, maar ook om de kenmerken ervan te bepalen als een datasheet niet beschikbaar is. De software (ook in HEX), PCB-ontwerp en ontwerpbestanden voor een 3D-geprinte behuizing zullen beschikbaar zijn om te downloaden.
 
Servo Tester

C. J. ABATE (CONTENT DIRECTOR, ELEKTOR)

Zoals je weet, hebben we 60 jaar Elektor-magazine gevierd in afgelopen maanden! In de komende editie van Elektor Industry magazine, bespreken we de afgelopen zes decennia van elektronica-innovatie, van buizen en IC's uit de jaren zestig tot de innovatieve IoT-oplossingen en AI-chips van vandaag. Terwijl we de belangrijkste elektronica gerelateerde technologieën van elk decennium onderzoeken, belichten we veel van de opmerkelijke projecten, ideeën, producten en uitvindingen die uit de Elektor-gemeenschap zijn voortgekomen. Hier is een overzicht van wat je kunt verwachten in de editie, die medio november beschikbaar zal zijn.

As you know, we've been celebrating 60 years of Elektor magazine for the past several months! In the upcoming edition of Elektor Industry magazine, we review the past six decades of electronics innovation, from the tubes and ICs of the 1960s to the innovative IoT solutions and AI chips of the present day. As we investigate the key electronics-related technologies of each decade, we highlight many of the noteworthy projects, ideas, products, and inventions that came out of the Elektor community. Here is an overview of what you can expect in the edition, which will be available in the mid-November.

60 jaar elektronica en Elektor (1961-2021)

Elektor Industry edition for Lab Notes
Verschijnt in November 2021!
  
De jaren 60
  • Enter: Solid State elektronica
  • De transitie van buizen naar transistoren in het Nederlandse hogere onderwijs 
  • Van buizen naar transistoren

De jaren 70
  • De miniaturisering
  • De geboorte van de microprocessor: de Intel 4004 
  • Elektor in de jaren 70 en daarna: Q&A met Karel Walraven

De jaren 80
  • De computer revolutie
  • De strijd om 8-bits thuiscomputers 
  • Audio-elektronica in de jaren tachtig: Jan Didden over onwikkelingen in audio, en Elektor

De jaren 90
  • Digitalisering in de jaren 90
  • Web 1.0: Welkom op internet: computers maken verbinding 
  • Engineering in de jaren '90: Martin Jepkens over het 90s tijdperk Techniek and Meer

De jaren 00
  • Microcontrollers voor iedereen
  • Microcontrollers worden populair 
  • De microcontroller-boom: van 8 naar 32 bits in een decennium
  • De opkomst van Arduino: een interview met David Cuartielles

De jaren 10
  • De jaren 2010 en daarna: de IoT-opkomst
  • Het verleden, het heden en de toekomst van het Internet of Things 
  • Een decennium Raspberry Pi: Eben Upton over verleden, heden en toekomst

Naast 60 jaar elektronica, zal het tijdschrift ook speciale rubrieken bevatten over het World Ethical Elektronics Forum 2021 (WEEF) en productronica 2021. Mis deze spannende uitgave niet. Het wordt vast en zeker een collectors item.


Vertaling: Hans Adams