Semi-Flex Pool PCB ServiceSEMI-FLEX pool

Wanneer een polyimide PCB te duur is, is de SEMI-FLEX-oplossing misschien een optie. Deze semi-flexibele print is een keer of vijf te buigen. Daarna bestaat de kans op beschadiging. Dat is ideaal voor producten waarbij verschillende printen onder een hoek van elkaar gemonteerd dienen te worden en dus geen blijvende flexibiliteit van de verbinding is vereist. De semi-flexibele print wordt geproduceerd met vier beschikbare koperlagen, waarbij het flexibele gedeelte slechts bestaat uit de ‘kern’ – een dunne FR4-kern met aan beide zijden een koperlaag. De flexibele verbinding tussen twee printen is dus niet vierlaags, maar dubbellaags.
 

RF pool

Speciaal voor HF-toepassingen is er de RF pool service (van hetRF Pool Service Engels Radio Frequency). Naast een volwaardige serieproductie van RF-printen, kun je ook kleine oplages van professionele printen die geschikt zijn voor hoogfrequenttoepassingen laten maken via RF-pooling. Het belangrijkste verschil met PCB proto is het basismateriaal dat voor de print gebruikt wordt. In plaats van FR-4 wordt I-Tera® MT RF gebruikt van Isola Group of RO4350 of RO4003 van Rogers Corporation, maar in het laatste geval is de pooling service uitgesloten. Deze materialen onderscheiden zich van FR-4 door de (veel) lagere dissipatiefactor (Df) en de lagere diëlektrische constante (DK). Dit komt de invloed van het printmateriaal op signalen in het GHz-bereik ten goede. Voor signalen boven de 500 MHz zijn deze eigenschappen een must om uw schakelingen naar wens te laten functioneren.
 
RF Pool PCB Service
 

Stencil

Voor het aanbrengen van de juiste hoeveelheid soldeerpasta op de print (bij SMD) gebruikt u een stencil. Met deze service kunt u uw eigen roestvrijstalen stencils laten maken volgens uw specificaties.
 

IMS pool

Insulated Metal Substrate PoolIMS staat voor Insulated Metal Substrate — geïsoleerd metaalsubstraat. In plaats van het bekende FR4, wordt er 1,5 mm dik aluminium als basismateriaal ingezet. Hierop komt een elektrisch isolerende laag van 100 µm, waarop de kopersporen worden aangebracht. Daarna volgen soldeermasker en silk screen (tekstopdruk). Je gebruikt deze techniek bijvoorbeeld wanneer een kopervlak alleen niet genoeg is om de warmte die door de (SMD-)componenten gegenereerd wordt af te kunnen voeren. Vanwege deze opbouw is het met deze techniek niet mogelijk PCB’s met meer dan één koperlaag te maken. Het doormetaliseren van bijvoorbeeld een via zou direct leiden tot een verbinding met de aluminium basisplaat en kortsluiting tussen alle vias tot gevolg hebben.
 

Extra online tools

Nog vóórdat je de print bestelt, kun je met de online tool PCB Visualizer via de PCB Configurator en de PCB Checker al zien of de PCB naar wens geproduceerd kan worden en of er knelpunten zitten. Dat kan een hoop tijd, geld en ellende voorkomen. Wat ons betreft, is dit een schot in de roos door Eurocircuits en brengt de Visualizer-tool de PCB-productieservice naar een voortreffelijk en zeer comfortabel niveau!
 

Conclusie

De Elektor PCB Service biedt dus voor zeer veel voorkomende situaties de meest geschikte oplossing. Van een enkele proto tot middelgrote oplages en van de meest eenvoudige (NAKED) tot de meest veeleisende RF-/SEMI-FLEX- of IMS-print, het is allemaal erg gemakkelijk en intuïtief gemaakt, mede dankzij de uitgebreide online tools. Voor onze prototypes maken wij al vaak gebruik van de service. U ook?


 
PCB Visualizer, PCB Configurator en PCB Checker
 
 
PCB Visualizer introductie:
 

Productieproces van een vierlagen-PCB:
 
 
2/2
gerelateerde items