Bij moderne apparaten wordt erg veel aandacht besteed aan een eenvoudige bediening. Ook bij technische oplossingen probeert men de voorkeur te geven aan eenvoudige oplossingen boven complexe. Ingenieurs zijn tegenwoordig dan ook op allerlei technische gebieden op zoek naar eenvoud. En in dit geval is dat zelfs leuk...

 

Actuele 3D-opnamemethodes maken gebruik van markeringen op een te scannen oppervlak om de positie snel en nauwkeurig te kunnen detecteren. De hierbij gewoonlijk gebruikte reflektoren helpen de techniek om de posite van de verschillende meetpunten zo exact mogelijk te meten. Deze technieken zijn relatief duur en voor de nabewerking is specialistische kennis nodig.

 

NavOScan is een door het Fraunhofer IPA (Institut für Produktionstechnik und Automatisierung) opgezet project, waarbij een mobiel navigatiesysteem voor 3D-scanners wordt ontwikkeld. Daarbij is het niet meer zo belangrijk waar en hoe een 3D-beeld wordt opgenomen. NavOScan combineert alle voor een gecorrigeerd model benodigde informatie met behulp van een verregaand geautomatiseerd en betaalbaar systeem.

 

Ingenieur Bernhard Kleiner heeft dit project op de Electronica 2012 gedemonstreerd aan Elektor. Kijk naar de video op Elektor.TV.